»Če že oborožujemo učitelje … ?«

Sacha Baron Cohen je po svetu zaslovel kot Borat, izmišljen novinar iz fiktivne države Kazakistan, in kmalu zatem navdušil še kot Brüno. Ameriško javnost pa je zdaj razburkal s svojo novo oddajo na televiziji Showtime, ki se imenuje Who is America? (Kdo je Amerika?). V njej Američanom nastavlja ogledalo, kar pa mnogim ni po godu. 

V oddaji se Cohen prelevi v različne izmišljene osebe, poroča STA. V preoblekah potem opravlja pogovore z ameriškimi politiki in zagovorniki orožja, končni izdelek pa mnogim od intervjuvanih ni niti malo všeč. 

Naivni in malo manj naivni

Ne nasedejo mu sicer vsi, nekateri v njegovo pristnost podvomijo ob absurdnih vprašanjih in tezah, spet drugi zaznajo lažni naglas ali pa kar hitro prepoznajo igralca samega.  

Tisti, ki pa vendarle nasedejo, potem ogorčeno napovedujejo tožbe in se glasno pritožujejo javnosti. Ena izmed teh je tudi nekdanja podpredsedniška kandidatka republikancev Sarah Palin

Pretresljiv videoposnetek buri ameriško javnost

Glavne tarče posmeha so po predvajanju prve epizode sicer postali Joe Walsh, nekdanji republikanski kongresnik iz Illinoisa, kongresnika Joe Wilson iz Južne Karoline in Dana Rohrabacher iz Kalifornije ter nekdanji senator Trent Lotta iz Mississippija.

Cohen je k njim pristopil kot izraelski protiteroristični strokovnjak Erran Morad ter jih prosil za podporo programu oboroževanja triletnikov. In to so mu pred kamero tudi mirno ponudili.

Še posebej pa se je osmešil Philip van Cleave, znan zagovornik pravice do nošnje orožja.

Cohen ga je prepričal, da sta skupaj posnela izobraževalni videoposnetek za triletne otroke, na katerem jih učita uporabljati orožje za obrambo pred napadalci. Orožje predstavita kot uporabno in koristno, za privlačnejšo podobo in učinkovitejši pristop pa uporabita celo plišaste igrače:

(od tretje minute)

Kot je razvidno z videoposnetka, je 66-letnik iskreno navdušen nad »izraelskim programom« oboroževanja otrok, starih od 16 pa do treh let, ne zmoti ga niti izjava, da je Moran v tem usposabljanju izgubil triletnega sina. 

Vir: Showtime (Who Is America?)

Pomeni to propad civilizacije?

Med drugim je Cohen v podporo prepričal še druge republikance, kongresnike in člane orožarskih lobijev po državi. V Združenih državah Amerike pa zdaj ob takih prizorih in predsednikovanju Donalda Trumpa nekateri govorijo tudi o začetku propada njihove civilizacije. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice