Bližajoče se praznike ne zaznamujejo le lično okrašene trgovine in izložbe ter morje praznične dekoracije v njihovi ponudbi, temveč tudi obdarovanje ter z njimi povezani promocijski popusti in akcije.

Pred nakupovalno mrzlico želijo naše denarnice obvarovati pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Medtem, ko mi HO, HO, HO pa prodajalci HA, HA, HA

Kot številne druge bolj ali manj dobre pogruntavščine je Črni petek (Black Friday) k nam prišel iz ZDA. Gre za zadnji petek v novembru, ko trgovci le za en dan močno znižajo cene in tako označijo pričetek decembrske nakupovalne mrzlice (in popustov). Kot odgovor na to so spletni trgovci v ZDA leta 2005 ponudili Spletni ponedeljek (Cyber Monday), najprej predvsem za izdelke elektronike in računalništva, v zadnjih letih pa popuste konec novembra ponujajo praktično vsi (spletni) trgovci.

Pa so v tem času cene tudi v resnici najnižje? V britanski potrošniški organizaciji Which so lani ugotovili, da 60 odstotkov cen, ki jih trgovci ponujajo v okviru razprodaj na Črni petek, ni najnižjih v celem letu. V približno polovici primerov so bile cene v okviru decembrskih spletnih razprodaj namreč še nižje.

Kljub temu »se splača«

Čeprav so nekatere ponudbe v okviru razprodaj na Črni petek res ugodne, niso vse tako dobre, kot se zdi na prvi pogled. Naj vas v petek ne zagrabi nakupovalna mrzlica, pomembno je, da se na spletne razprodaje dobro pripravite.

1. Načrtovanje je pomembno
Prijavite se na e-novice vaših priljubljenih trgovcev, spremljajte jih na družbenih omrežjih. Velikokrat so prejemniki novic deležni popustov še kakšen dan pred `uradnim´ Črnim petkom.

2. Pričnite Črni petek … že v četrtek
Čeprav se vrata klasičnih trgovin odprejo šele ob 9.00, spletni trgovci nikoli ne počivajo. Če res nameravate opraviti velik nakup, je dobro, da to storite čim prej. Ugodne spletne ponudbe ali kode za popust navadno pričnejo veljati takoj po polnoči in najboljše ponudbe so tudi hitro razprodane.

3. Preverite tudi pri drugih trgovcih: naj vas ne zavede višina popusta, pomembna je cena
Pomembno je, da za izdelek, ki ga imate v mislih, spremljate ceno vsaj nekaj tednov ali mesecev. Tako boste vedeli, ali je ponudba na Črni petek v resnici dobra. In to ne le pri enem trgovcu, ampak tudi pri konkurenci.
Tudi nekateri slovenski spletni trgovci ponujajo možnost najnižje cene. Če pri katerem drugem trgovcu `odkrijete´ še nižjo ceno, jo izenačijo. Uporabite spletne strani za primerjavo cen in gibanje cen v zadnjih mesecih.

4. Prijavite se na spletno stran in položite izdelke v košarico
Na črni petek imajo številni spletni trgovci povečan promet na strani, zato le-te delujejo počasneje ali v kakšnih trenutkih sploh ne. Prijavite se na stran in v košarico položite izdelke, ki jih želite kupiti. Proces nakupovanja boste lahko opravili hitreje.

5. O izdelku poiščite čim več informacij
Cena je ugodna, kaj pa kakovost izdelka? Boste z njim zadovoljni? Bo izpolnil vaša pričakovanja. Pomembno je, da že pred nakupom poiščete čim več informacij, posebej, če gre za dražje izdelke. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice