Vlada je na včerajšnji seji sprejela spremembo uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. Z letom 2019 tako v trgovinah nič več plastičnih vrečk.

S spremembo uredbe želijo trajno zmanjšati potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk, s 1. januarjem 2019 pa bodo tako na vseh prodajnih mestih blaga ali izdelkov vrečke prepovedane. Gre za brezplačne plastične nosilne vrečke, ne glede na debelino njihove stene, prepoved pa ne velja za zelo lahke plastične vrečke, namenjene za primarno embalažo svežih živil, ki niso predpakirana.

Direktiva, ki narekuje sprejetje ustreznih ukrepov za zmanjšanje potrošnje vrečk, z njimi prispeva k odpravljanju smetenja, spreminjanju vedenjskih vzorcev potrošnikov in spodbujanju preprečevanja odpadkov.

Hkrati naj bi se uvedlo tudi poročanje Komisiji o potrošnji plastičnih vrečk. Zaenkrat se v okviru podatkov o embalaži, ki je v prometu, ne zbirajo podatki po posameznih embalažnih izdelkih, temveč le po embalažnih materialih.

Vendar pa so za poročanje o potrošnji potrebni tudi podatki o dajanju posameznih embalažnih izdelkov v promet. Pripravljajo tudi Uredbo o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja za nastajanje odpadne embalaže, in sicer z določitvijo zavezancev za sporočanje posebnih podatkov o dajanju plastičnih nosilnih vrečk v promet in podatkov, ki jih bodo ti zavezanci sporočali.

V uredbi je v skladu z direktivo določen okoljski cilj, da se do konca leta leta 2019 zmanjša letna raven potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk pod 90 takih vrečk na osebo in pod 40 lahkih plastičnih nosilnih vrečk na osebo do konca leta 2025.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice