Fotografija je simbolična.
Zaradi potencialno rakotvornih nečistoč so z lekarniških polic umaknili zdravilo Ranital.

Zaradi onesnaženja s potencialno rakotvorno nečistočo N-nitrosodimetilamin (NDMA), ki so jo zaznali v nekaterih proizvodih, so v več državah Evrope in ZDA odpoklicali zdravila z učinkovino ranitidin.

Gre za zaviralca H2 receptorjev, ki ga uporabljamo za zmanjševanje izločanja želodčne kisline pri bolnikih s stanji, kot so zgaga in razjede na želodcu. 

Potencialno rakotvorna snov

NDMA je na osnovi laboratorijskih testov klasificirana kot potencialno rakotvorna snov. Vsebnost nečistoče NDMA v zdravilih, ki vsebujejo učinkovino ranitidin, pa sta pod drobnogled vzeli tako Evropska agencija za zdravila (EMA) kot ameriška zvezna Administracija za prehrano in zdravila (FDA), poroča STA. 

Kot so zapisali v EMA, bodo preučili, ali so bolniki, ki uporabljajo ranitidin, v nevarnosti in ugotovitve nato nemudoma sporočili javnosti. Prav tako bodo obvestili Evropsko komisijo, ki bo sprejela končno odločitev, veljavno v vseh članicah EU.

Ranital že umaknili s slovenskih polic

Na slovenskem trgu so štiri zdravila, ki vsebujejo ranitidin. Njihov proizvajalec je Lek, tržijo pa jih pod imenom Ranital. Tri so v obliki tablet in eno v obliki raztopine za injiciranje; vsa so do pred kratkim bila na voljo bodisi z bodisi brez recepta.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom v Sloveniji je zaradi neustreznih vsebnosti NDMA že odpoklical vsa zdravila z rantidinom v obliki tablet, so sporočili iz Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke.

Tablet, ki se pri nas tržijo pod imenom Ranital, v slovenskih lekarnah tako ni več na voljo. Pri injekcijah odpoklic glede na trenutne podatke medtem naj ne bi bil potreben.

Do kdaj velja odpoklic zdravila sicer še ni znano. Po pojasnilih JAZMP je položaj trenutno nejasen. Bolnikom, ki imajo kakršnakoli vprašanja v povezavi z zdravljenjem z rantidinom, pa svetujejo, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Odpoklici tudi v drugih evropskih državah

Do odpoklica zdravil z ranitidinom je že prišlo tudi v Nemčiji, Švici, Franciji, Avstriji ter Italiji, prav tako so jih s polic umaknili v Kanadi, medtem ko so v ZDA trenutno še pod drobnogledom.

V farmacevtskem gigantu Sandoz, ki je v lasti Novartisa, pod katerega spada tudi Lek, naj bi zdravila z ranitidinom umaknil še v Belgiji, na Hrvaškem, Češkem, Danskem, Finski, Madžarski, Makedoniji, Portugalski, Slovaški, na Švedskem ter v Avstraliji oziroma je odpoklic tam že v teku.

*Naslovna fotografija je simbolična.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice