Še pred slabim tednom smo poročali o pravoslavnem božiču, danes pa pravoslavni verniki vstopajo v novo leto. 

Pravoslavno novo leto, ki ga v Srbiji imenujejo tudi Srbsko ali Julijansko novo leto, pade na 14. januar, saj ravnanje po julijanskem koledarju privede do 13-dnevnega zamika. Tako ga pričakajo pred hramom sv. Save v Beogradu, eno največjih pravoslavnih cerkev v regiji, kjer pripravijo tudi ognjemet. Medtem pa v nekaterih mestih pripravijo praznovanja na mestnih trgih, v Sloveniji posebnih obredov v ta namen ne bo, vendar pa novoletne zabave pripravljajo nekateri gostinci.

Istočasno z njimi praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji, medtem ko so grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve sprejele novi pravoslavni koledar (Milankovićev koledar), ki je enak gregorjanskemu.

Po popisu prebivalstva iz leta 2002 se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,3 odstotka oziroma okoli 45.000 ljudi. Pri nas se sicer med Vzhodne pravoslavne cerkve prištevata Srbska pravoslavna cerkev in tudi Makedonska pravoslavna skupnost v Sloveniji, poroča STA.

Fotografija je simbolična.
Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice