Prvi petek v avgustu obeležujemo mednarodni dan piva. V zadnjem desetletju je iz lokalnega slavja v Santa Cruzu v Kaliforniji prerasel v globalno praznovanje.

V Sloveniji, ki zaseda deveto mesto v Evropi po popitem pivu na prebivalca, ga na pobudo Združenja slovenskih pivovarn letos obeležujemo tretjič. V Sloveniji imamo poleg Pivovarne Laško Union, s skoraj 200-letno tradicijo varjenja piva, že preko 80 malih pivovarn. Velik del te skupnosti je povezan v Združenju slovenskih pivovarn.

»Mednarodni dan piva daje priznanje in spoštovanje vsem ustvarjalcem piva in tistim, ki ga strežejo. Povezuje ljudi vsega sveta in je namenjen druženju ter praznovanju različnosti kultur, jezikov, kot tudi vrst piva. Mednarodni dan piva spodbuja tudi pivovarje, da obiščejo, preizkusijo in se poklonijo pivu svojih konkurentov. Običaj v svetu je, da se na ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva,« so zapisali na STA.

V Sloveniji skoraj 80 litrov, na Češkem kar 143 litrov

Združenje slovenskih pivovarn je k praznovanju spodbudilo vse svoje člane, pa tudi pivovarje nečlane, zainteresirane lastnike pivnic ter drugih gostinskih lokalov, ki točijo pivo, ti pa sami odločijo če bodo in kako bodo obeležili ta dan.

Z dvodnevnim festivalom Zeleno zlato se bodo hmelju in pivu poklonili v Žalcu ob Zeleni fontani, mednarodni dan piva pa bodo danes obeležili rudi v Pivnici Union v Ljubljani.

Pivo seveda ostaja najbolj priljubljena in razširjena nizkoalkoholna pijača na svetu, stara več tisoč let, saj so jo poznali še stari Egipčani. V Sloveniji imamo prve pisne dokaze o varjenju piva v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160. Slovenija na lestvici evropskih držav, zaseda deveto mesto s skoraj 80 litri popitega piva na leto na prebivalca. Na prvem mestu je Češka, kjer prebivalec povprečno popije 143 litrov letno, v Nemčiji 104 litre, v Avstriji pa 103 litre.

Zmerne količine piva zmanjšujejo možnost za bolezni srca in ožilja

Pred časom smo poročali o več kot šestletni raziskavi, ki so jo opravili na Pennsylvanijski državni univerzi, v njej pa je sodelovalo okrog 80 tisoč zdravih odraslih. V raziskavi so ugotovili, da tisti, ki pijejo zmerno količino alkohola, imajo precej nižje možnosti za bolezni srca in ožilja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice