Zunanje ministrstvo svetuje previdnost pri potovanjih na Kitajsko, kjer je izbruhnil novi virus, ki povzroča pljučnico. Žarišče izbruha je mesto Wuhan v osrednjem delu Kitajske, ki so ga tamkajšnje oblasti danes prometno izolirale.

Kot piše na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve, tistim, ki nameravajo Kitajsko obiskati v času kitajskega novega leta, ko se število potovanj v to državo in znotraj nje skokovito poveča, svetujejo previdnost pri stikih in spremljanje obvestil zdravstvenih in lokalnih oblasti, poroča STA.

V primeru potovanja v Wuhan ali stikov z osebo, ki je bila na tem območju, na ministrstvu za zunanje zadeve svetujejo, da si preberejo informacije, ki jih je v zvezi z izbruhom virusa na svoji spletni strani objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Število okuženih iz dneva v dan narašča

Na Kitajskem je skrivnostni virus, ki so ga poimenovali 2019-nCoV, do zdaj zahteval že sedemnajst življenj, okuženih pa je več kot 570 ljudi, večina v Wuhanu. Žarišče izbruha je namreč na eni od tamkajšnjih tržnic, na kateri so prodajali ribe in divjačino.

Nova vrsta koronavirusa je povzročila preplah zaradi podobnosti z virusom sars, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu. Tako kot sars se tudi ta virus lahko širi s človeka na človeka preko dihalnih poti, še piše STA.

Prvi primer virusa, ki povzroča pljučnico, so v Wuhanu potrdili 31. decembra lani. Od takrat so primere zabeležili tudi na Japonskem, v Hongkongu, Macau, Južni Koreji, na Tajvanu, Tajskem in v ZDA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice