Sodišče v Karlovcu je cerkvi v občini Lasinje naložilo, naj med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj izklopi zvon, ker hrup, ki ga povzroča zvonjenje, škoduje zdravju prebivalcev.

V cerkvi svetega Antona Padovanskega so napovedali pritožbo, ker menijo, da je problem v tožniku in ne v zvonjenju, ki je del dolgoletne tradicije in običajev, poroča STA. 

Družino zmotilo zvonjenje vsakih 15 minut

Sodišče je ugodilo tožbi članov družine Šitum, ki ima v Lasinjah počitniško hišo in jih je zmotilo zvonjenje cerkvene ure vsakih 15 minut. Lokalnega župnika so od leta 2014 prosili, naj izklopi zvon na cerkveni uri v nočnih in jutranjih urah, a cerkvene oblasti prošnji niso ugodile.

Nato so se odločili tožiti cerkev in zdaj je sodišče odločilo, da je treba zvonjenje ure med 22. in 6. uro izklopiti.

Hrup naj bi škodoval ljudem

Sodni izvedenec je ocenil, da cerkveni zvon zaradi hrupa, ki doseže 65 decibelov, škoduje ljudem, je danes poročal Jutarnji list. Kot dodaja, je izvedenec ugotovil, da je cerkveno zvonjenje, ki dvakrat preseže največjo dovoljeno jakost hrupa, lahko škodljivo za zdravje povprečnega človeka. Eden od članov družine Šitum ima tudi zdravniško potrdilo, da je zaradi zvonjenja trpel za bolečinami v ušesih, poroča STA. 

V cerkvi menijo, da sta zvon in ura na cerkvi del zgodovinske in kulturne identitete kraja ter da je zvonjenje cerkvene ure nekaj 'lepega, avtohtonega in kulturološko sprejemljivega'.

Izpostavljajo, da se doslej nobeden od prebivalcev v okolici ni pritoževal. Družina Šitum se je iz Avstrije v kraj priselila pred tremi leti, v hiši pa živijo le občasno. Poudarili so še, da so se že sprli z vsemi prebivalci kraja, poroča STA. 

V cerkvi so napovedali, da se bodo na odločitev sodišča pritožili.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice