Prvo žarišče novega koronavirusa, kitajsko mesto Wuhan, ja danes presenetljivo zvišalo število smrtnih žrtev za 50 odstotkov.

V zadnjem dnevu so v Wuhanu dodali še 1290 smrtnih žrtev zaradi covida-19, skupno se je število mrtvih povzpelo na 3869, na ravni celotne Kitajske pa na 4632. Po pojasnilih oblasteh so pri številnih žrtvah narobe zaznali vzrok smrti ali pa jih popolnoma spregledali pri sprejemu, piše STA. Po poročanju tujih tiskovnih agencijah so Kitajci med razlogi za napačno vodenje evidenc navedli to, da je veliko ljudi umrlo doma, zaradi prenapolnjenih bolnišnic in preobremenjenih zdravstvenih delavcev pa je prišlo do napak pri izpolnjevanju poročil.  

Kitajske oblasti sedaj pregledujejo vse podatke, da bi dobili dejansko sliko okužb in smrti. Ta primer dodatno potrjuje dvome, da v kitajsko statistiko niso zajeti vsi primeri in je dejansko število okuženih ter umrlih veliko višje kot poročajo.
 

Največje žarišče ZDA in Evropa

Kot del te revizije so v Wuhanu dodali še 325 primerov okužb. Kitajska ima sicer pandemijo še zmeraj pod nadzorom, v zadnjem dnevu so našteli 26 novih okuženih, od tega gre za 15 uvoženih primerov. Po kitajskih podatkih so skupno do danes zabeležili 82,692 okužb, slabih 78 tisoč oseb pa je ozdravelo.

Na vrhu ostajajo ZDA z več kot 678 tisoč primeri okužb in skoraj 35 tisoč umrlih. V Evropi pa so žarišča Španija, Italija, Francija, Nemčija in Velika Britanija, kjer je skupno že okoli 760 tisoč okuženih oseb. V Nemčiji beležijo sicer le nekaj čez 4 tisoč smrti, v ostalih državah pa je število dvomestno. 

Po svetu se je za novim koronavirusom okužilo že več kot 2,1 milijona oseb, umrlih pa je več kot 146 tisoč.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice