Netflix je vodilna svetovna internetna storitev z več kot 195 milijoni naročnikov v več kot 190 državah. Ponuja TV serije, dokumentarne filme in igrane filme, tudi Netflixove izvirnike. 

V času pandemije je število naročnikov bliskovito naraščalo, poroča BBC, saj je bil to eden izmed najpogostejših načinov za premagovanje dolgčasa med karanteno. Na kakšne načine pa je virus še vplival na Netflix?

1. Naraščanje števila naročnikov se upočasnjuje - celo bolj, kot je Netflix pričakoval

Naraščanje števila novih naročnikov, ki se je drastično povečalo v času pandemije, se v zadnjem obdobju upočasnjuje bolj, kot je Netflix pričakoval. Po najnovejših podatikih je Netflix v treh mesecih - od julija do septembra - pridobil le 2,2 milijona novih naročnikov, kar je še vedno večji upad, kot so pričakovali (napovedali so 2,5 milijona novih naročnikov). To je povzročilo padec delnic za kar pet odstotkov.

»Zabava maratonskega gledanja se je ustavila,« je izjavil Paolo Pescatore, analitik PP Foresight.

Kljub temu je Netflix vlagatelje opomnil, da še vedno pričakujejo rekordnih 34 milijonov novih naročnikov v letu 2020 - oziroma več kot 200 milijonov skupno.

2. The Old Guard, akcijski film, v katerem je igrala Charlize Theron, je postal Netflixov hit

Netflix zatrjuje, da je Netflixov izvirnik The Old Guard v prvih štirih tednih po izidu gledalo neverjetnih 78 milijonov naročnikov, s čimer je postal najbolj priljubljen film zadnjega četrtletja.

Priljubljeni so bili tudi Enola Holmes, Project Power in The Kissing Booth 2, ki so v prvih štirih tednih prihodu na zaslone privabili 76 milijonov, 75 milijonov in 66 milijonov gledalcev.

Vendar pa moramo te številke vzeti z rezervo, saj Netflix vanje vključuje vse, ki so film gledali najmanj dve minuti. Predvsem pa so številke gledalcev osredotočene na lastne, originalne produkcije Netflixa.

3. Trgi zunaj ZDA so za poslovanje zelo pomembni

Število Netflixovih naročnikov izven ZDA je že preseglo domače naročnike in še naprej strmo raste. V zadnjih treh mesecih je bila največja rast naročnikov iz Azije, in sicer je skoraj polovica novih naročnikov (več kot milijon) Azijcev.

Podjetje se je pohvalilo, da se delež uporabnikov na Japonskem in v Južni Koreji po novem kaže dvomestnem številu. Vendar pa podjetje še vedno največ zasluži na domačih uporabnikih, zato je ohranjanje na ameriškem trgu ključnega pomena, še posebej zato, ker se konkurenca tekmecev, kot sta Disney in HBO, v zadnjem času krepi.

4. Tekma za več vsebin

Zaustavitev filmske in televizijske produkcije, ki se je zgodila zaradi pandemije prvega vala spomladi, je Netflix postavila pred izziv, kako ustvarjati vsebino, ki bo obdržala naročnike in privabljala nove.

Netflixovi izvirniki sicer lahko pridobijo in zadržijo naročnike, vendar so za podjetje precej dragi, vsebine pa se hitro trošijo, kar prinaša zahtevo po vedno več novih vsebinah. Zato bo tekma za več vsebin, ki bo ohranjala naročnike, velika.

5. Upočasnitev proizvodnje je pomagala njenemu dobičku

Podjetje je poročalo o rekordnih 790 milijonih dolarjev četrtletnega dobička, saj so se prihodki po pričakovanjih povečali na 6,4 milijarde dolarjev, nekaj pa pripomore tudi večja vrednost evra v primerjavi z dolarjem.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice