Strogi ukrepi za zajezitev koronavirusa so začasno prekinili izlete in potovanja. Čas pa si lahko krajšamo tako, da se »sprehodimo« po Google zemljevidu. Ta ni samo dober pomočnik, ko ne najdemo prave poti, ampak skriva številne zanimivosti.

Sprehodite se po domovanju ameriškega predsednika

Vas je kdaj zanimalo, kako je videti slavna Bela hiša v notranjosti? Rezidenco ameriških predsednikov, lahko obiščemo na Google zemljevidu. Ne samo dvorišče, tudi notranjost stavbe si lahko ogledamo. Stavba je ime dobila leta 1901, ko so fasado pobarvali belo, v njej pa je do zdaj živel vsak ameriški predsednik razen Georgea Washingtona.

Znameniti Stonehenge malo drugače

Kamniti velikan je eno izmed sedmih čudes sveta. Ena največjih arheoloških znamenitosti v Veliki Britaniji, ki še vedno buri duhove s svojim skrivnostnim nastankom, je zdaj na voljo za virtualni ogled.

Stopite na vrh Everesta

Štirje uporabniki Googla, so se leta 2011 podali na potovanje do baznega tabora Everest in s seboj vzeli fotoaparat. Zaradi njihovih posnetkov, je nam omogočeno, da lahko mi najvišjo goro na svetu preplezamo iz domačega kavča. Virtualno se lahko namreč sprehodimo prav do baznega tabora Everest. 

Zunanjost in notranjost rezidence francoskih kraljev

Na Google zemljevidu si lahko ogledamo dih jemajočo notranjost Versajske palače. Rezidenca francoskih kraljev, ki jo je zgradil Ludvik XIV, je po mnenju mnogih najlepša palača v Evropi in je hkrati simbol vrhunca francoske monarhije. Palača, ki stoji jugozahodno od Pariza, je obkrožena z 815 hektari vrtov oziroma parkov. 

Z nekaj kliki v največji amfiteater na svetu

Če si ne moremo rimskega Koloseja ogledati v živo, si ga pa lahko v spletni različici. Kolosej oziroma Flavijev amfiteater je eden najbolj znanih primerov rimske arhitekture in se je uporabljal za gladiatorske boje in druge javne predstave.

Plavanje ob čudovitem Koralnem grebenu

Google zemljevidi nam omogočajo, da se potopimo pod vodo in obiščemo Veliki koralni greben, eno največjih naravnih znamenitosti Avstralije. Skoraj 2000 kilometrov dolgi greben se razteza pred avstralsko vzhodno obalo. Greben je znan po čudovitih, živih barvah, a podnebne spremembe predstavljajo nevarnost, saj korale zaradi previsokih temperatur morja vedno težje preživijo.

Sprehod po poteh astronavtov

Virtualno lahko obiščemo Nasin vesoljski center Kennedy na Floridi. Uporabljal se je za vse Nasine lete s človeško posadko od decembra 1968 naprej. Med slikami, ki jih lahko raziskujemo s klikom miške, so izstrelitvena ploščad, stavba za montažo in pripravo vesoljskih plovil ter izstrelitvena kontrolna soba. Pobližje lahko spoznamo dva od raketoplanov – Atlantis in Endeavour.

Vstopite v fantazijski svet Harry Potterja

Ste vedeli, da lahko na Google zemljevidih obiščete živahno Prečno ulico iz priljubljene knjižne zbirke in filmov? Na ulici so trgovine s šolskimi pripomočki, opremo za igro quidditch, trgovine s čarovniškimi oblekami, čarobnimi palicami in mnogimi drugimi nenavadnimi predmeti, ki jih vsak čarovnik nujno potrebuje.

Pot čez razgiban teren in grebene Velikega kanjona

Iz udobja domačega doma si lahko ogledamo kanjon, ki ga je ustvarila reka Kolorado na severu Arizone. Gre za enega najbolj znanih in obiskanih narodnih parkov v Združenih državah Amerike. Na pobudo takratnega predsednika Theodorja Roosevelta so območje leta 1908 sprva razglasili za narodni spomenik, leta 1919 pa za narodni park. Danes je uvrščen tudi na Unescov seznam svetovne dediščine.

V osrčje majevske civilizacije

Ogledamo si lahko ruševine majevskih templjev in druge skrivnostne zaklade nekdaj veličastne civilizacije. Majevska civilizacija se je razvila na območju, ki zajema današnji jugovzhod Mehike, Gvatemalo in Belize in zahodne dele Hondurasa in Salvadorja. Raziskovalci pa vedno znova odkrivajo ruševine starodavnih mest, ki jih je skozi čas prerasel gozd.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice