Dolge kolone vozil pred mejnimi prehodi so v poletni turistični sezoni nekaj običajnega, v prihodnjih dneh pa se bodo zaradi napovedane karantene najbrž še podaljšale. Kako izbrati mejni prehod, kjer bo čakanja najmanj?

Najbrž se vam je že kdaj zgodilo, da podatki o čakalnih dobah na mejnih prehodih, ki jih posredujejo mediji, z realnim stanjem niso imeli kaj veliko skupnega.

Preverili smo, kako te podatke zbirajo, kako redno jih osvežujejo in kje vozniki še lahko dobijo dodatne informacije o čakalnih dobah na mejnih prehodih in gostoti prometa.

Osnova so podatki, ki jih sporočijo policisti na mejnih prehodih

V Prometno-informacijskem centru za državne ceste so razkrili, da za osnovo podatkov o čakalnih dobah na mejnih prehodih uporabljajo podatke, ki jim jih sporočijo policisti na posameznem mejnem prehodu.

So pa razložili, da te informacije ne zadoščajo: »Te podatke center nadgradi z informacijami voznikov, kamer, števcev prometa in sistema spremljanja gostote prometa. Vse to dodatno primerja z javno dostopnimi podatki o gostoti prometa, npr. z Google, Here in tako dalje.«

V centru podatke spremljajo ves čas, v živo. Njihova ekipa je dežurna praktično 24 ur na dan in vse dni v letu.

Podatki o čakalnih dobah za vstop v Slovenijo so manj natančni kot podatki o čakalnih dobah za izstop iz nje

Pri podatkih o čakanju pri vstopu iz tujine v Slovenijo so v Prometno-informacijskem centru za državne ceste odvisni od tujih upravljavcev in mejnih organov, so pojasnili: »Pri njih so podatki zelo nezanesljivi. Največ pomoči dobimo na hrvaški strani od avtokluba Hrvatski autoklub ali krajše HAK, s katerim ves čas sodelujemo pri izmenjavi informacij.«

Tako zbrane podatke nato objavijo na spletni strani www.promet.si, v aplikaciji DarsPromet+ in drugod. Vozniki lahko tudi pokličejo na telefonski številki 1970 ali 01 518 8518.

Uradni podatki so le okvirna pomoč, preverite tudi števce prometa

Morda se vam je že zgodilo, da se uradni podatki o čakalnih dobah na mejnih prehodih z dejanskim stanjem niso skladali. Zakaj je do tega prišlo?

V Prometno-informacijskem centru za državne ceste so pojasnili, da se lahko podatki zelo hitro spreminjajo: »Saj niso odvisni samo od števila vozil, temveč od številnih drugih dejavnikov: števila potnikov, vrste vozil (avtobus, kombi in podobno), števila policistov ...«

Zato so poudarili, da je treba podatke o čakalnih dobah na mejnih prehodih razumeti le kot okvirno pomoč pred odhodom na pot: »Vozniki lahko dodatno informacijo, kako se bo zastoj povečeval ali ne, dobi tako, da pogleda sloj števcev prometa oziroma števce prometa na cestah, ki vodijo k določenemu mejnemu prehodu.«

Še letos bodo za spremljanje čakalnih dob preizkusili nove tehnologije

V Prometno-inforamcijskem centru za državne ceste se zavedajo, da so odstopanja podatkov od realnega stanja občasno prevelika: »Zato si stalno prizadevamo izboljšati vire informacij. Tudi v sodelovanju s tujimi partnerji, upravljavci cest, policijo in tako dalje še nismo našli rešitve, ki bi odpravila omenjene težave. Preveč je namreč subjektivnih dejavnikov, ki lahko stanje v 15 minutah drastično poslabšajo ali izboljšajo.«

Še letos nameravajo v Prometno-informacijskem centru za državne ceste za spremljanje čakalnih dob na mejnih prehodih preizkusiti nekaj novih tehnologij. Če se bodo izkazale za ustrezne, jih bodo skušali uveljaviti že prihodnje poletje.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Milanizmaribora (nepreverjen)

Če greste zgodaj zjutraj na pot do 7 ure ni zanesljivih podatkov preko radija. Edino ostane Google map in ocena koliko minut pomeni dolžina rdeče črte. V nedeljo sem zjutraj porabil 40 minut za prečkanje meje v Jelšanah na Hrvaško, ker me je zavedel RTV da je čakalna doba samo na vstopu.

Starejše novice