V Lonču na avstrijskem Štajerskem, nedaleč od meje s Slovenijo, so odkrili prvo mačko v Avstriji, okuženo z 'orientalskim očesnim črvom'. Parazit je nevaren tudi za ljudi.

Raziskovalci na Univerzi za veterinarsko medicino na Dunaju so odkrili prvi primer te očesne bolezni pri avstrijski mački. Parazit se prenaša s posebnimi 'sadnimi mušicami' in okuži očesno tkivo živali ali tudi ljudi, poroča avstrijski oe24.at.

Orientalski očesni črv prvič pri avstrijski mački

Prvotno je bil parazit najden v državah Daljnega vzhoda, zato ga imenujejo orientalski očesni črv. Prvi primer okužbe v Evropi so odkrili leta 1989 v Italiji, okužbe pa so se v naslednjih letih vse bolj širile v druge evropske države. Pri naših severnih sosedih so doslej v zadnjih letih odkrili peščico okužb pri psih, a to pri takih, ki so se okužili v tujih državah.

Zdaj so znanstveniki v strokovni reviji opisali prvi primer okužbe s parazitom 'Thelazia callipaeda' pri mački iz Lonča na avstrijskem Štajerskem, ki se zagotovo ni okužila v tujini. To je jasen dokaz, da se parazit prenaša tudi na avstrijskih tleh, ugotavljajo znanstveniki.

Izcedek iz očesa, pričakujejo širjenje okužb

Kot znak okužbe se pojavi izcedek iz pordečelega očesa, okužbo pa se zdravi z zdravili in mehansko odstranitvijo parazita iz očesa, raziskavo povzema oe24. Na podlagi primerjalnih podatkov iz tujine strokovnjaki pričakujejo širitev okužbe na nova območja v Avstriji in bližnjem območju ter občutno povečanje števila okužb v prihodnjih letih.

Kako je parazit prišel v Avstrijo, še niso uspeli ugotoviti, ugibajo pa, da bi lahko prišel z nezakonito trgovino s hišnimi ljubljenčki ali z uvozom potepuških psov. Parazit bi lahko prinesle tudi okužene divje živali, zlasti lisice in šakali, ki prosto prehajajo tudi mejo s Slovenijo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice