Testi in raziskave pnevmatik so zagotovo za voznike najboljše izhodišče pri njihovi izbiri. Še posebej pa je pomembna izbira zimskih pnevmatik.

Z raziskovanjem snega do večje zmogljivosti pnevmatik

Snežinke že od nekdaj prebujajo človeško domišljijo in vzbujajo radovednost. Čeprav jih druži šesterokotna simetrija, niti dve snežinki nista enaki, obenem pa se struktura snega nenehno spreminja. To neposredno vpliva na vozne lastnosti pnevmatike, zato so se Goodyearovi znanstveniki in inženirji lotili raziskovanja vznemirljive znanosti o snegu.

Vsaka snežinka je sestavljena iz več milijard edinstveno razporejenih ledenih kristalov, vsem pa je skupna šesterokotna simetrija oziroma šest krakov, saj se molekule vode vedno razporedijo pod kotom 60 ali 120 stopinj. 
 

Za večjo mobilnost v zimskem času

V Luksemburgu so ustanovili visokotehnološki snežni laboratorij, v katerem preučujejo fizikalne lastnosti snega in njegovo vzajemno delovanje s pnevmatikami, kar je ključno pri nadvse zahtevnem razvoju zimskih pnevmatik.

Poudarjajo, da je oblika snega lahko zelo različna, ravno njegova struktura pa neposredno vpliva na vozne lastnosti pnevmatike.

Pomembno vlogo imajo oprijemni robovi

Pri vožnji po zasneženi cesti se zaradi procesa zgoščevanja, sneg lepi na pnevmatiko. Koliko snega se bo oprijelo tekalne plasti, pa je odvisno od različnih dejavnikov, poleg same strukture snega imata med drugim pomemben vpliv tudi temperatura zraka in hitrost vožnje. 

V primeru vožnje po sveže zapadlem pršiču je pnevmatika povsem prekrita s snegom, pri vožnji po sprijetem snegu se slednji nalaga v kanalih tekalne plasti, zbit sneg pa se pnevmatike sploh ne oprijema.

Zimska pnevmatika najbolje opravlja svojo nalogo, kadar se sneg ne oprijema njene tekalne plasti, saj tako oprijemni robovi lahko delujejo brezhibno. Ti pri vožnji v zimskih razmerah igrajo pomembno vlogo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice