Ameriški znanstveniki so ugotovili, da je oslabljen voh, predvsem v visoki starosti več kot le neprijetnost, nakazoval naj bi namreč tudi večje tveganje za smrt.

Znanstveniki z univerze Michigan State navajajo, da je bilo tveganje za smrt pri testnih osebah s slabšim vohom v obdobju desetletnega opazovanja za 46 odstotkov večje kot pa pri enako starih osebah, katerih čut je deloval odlično.

Po 13 letih je tveganje bilo večje za 30 odstotkov, spol, rasa, življenjski stil in drugi faktorji pa na rezultate niso bistveno vplivali, so še zapisali v strokovni reviji Annals of Internal Medicine.

Tveganje pri zdravih ljudeh tudi 62 odstotkov večje

V raziskavi je sodelovalo 2.289 testnih oseb, starih med 71 in 82 let, piše STA.

Presenetljivo je bilo predvsem odkritje, da je pri posameznih sodelujočih s slabšim vohom tveganje za smrt po desetih letih poraslo za kar 62 odstotkov, še posebej pri tistih, ki so bili ob začetku preiskave povsem zdravi. Natančnejše razlage za to povezavo še ni, a kot kaže, je slabljenje voha lahko znak resnih zdravstvenih težav. 

O povezavi med čutilom za voh in splošnim zdravstvenim stanjem sicer pričajo tudi druge raziskave iz preteklosti, med drugim se je že izkazalo, da lahko slabši voh predstavlja tudi zgodnji simptom Parkinsonove bolezni in demence, prav tako je povezan z izgubo teže. A tem boleznim gre pripisati le 22 odstotkov povečanega tveganja za smrt, povezanega s slabih vohom izgubi teže pa šest odstotkov. Več kot 70 odstotkov primerov torej ostaja nepojasnjenih. 

Več pozornosti vohu pri zdravniških pregledih?

Kot ugotavljajo znanstveniki, slabši voh lahko predstavlja zgodnji znak poslabšanja zdravja, še preden ga lahko diagnosticirajo v zdravniški ordinaciji, zato bi bilo po njihovem mnenju morda smiselno zaznavanje vonja vključiti v rutinske zdravniške preglede.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice