Kljub številnim znanstvenim pojasnilom zdravstvenih organizacij krožijo številni miti o koronavirusu, ki pa le povečujejo strah in vsesplošno paniko.

Mit 1: Okužba s koronavirusom je smrtonosna.

NE DRŽI: Še vedno ne vemo veliko o koronavirusu, toda glede na podatke, ki so znani, se zdi, da gre za blago vrsto virusne okužbe. Stopnja smrtnosti je 2-odstotna, zraven tega pa pri le 20 odstotkih obolelih poteka okužba v hujši obliki, pri 80 odstotkih pa v lažji obliki.

Mit 2: Novi koronavirus je najsmrtonosnejši virus.

NE DRŽI: Svetovna zdravstvena organizacija poroča, da je dosti bolj nevarna navadna gripa, pri kateri zaradi respiratornih težav, ki jih povzroča gripa, vsako leto umre več kot 600.000 ljudi.

Mit 3: Okužimo se lahko s paketi, ki so prišli iz Kitajske.

NE DRŽI: Ljudje, ki prejemajo pakete iz Kitajske, ne tvegajo, da bi se okužili z novim koronavirusom. Koronavirusi ne preživijo dolgo na predmetih, kot so pisma ali paketi.

Mit 4: Okužijo se lahko tudi hišni ljubljenčki.

NE DRŽI: Svetovna zdravstvena organizacija poroča, da ne obstajajo dokazi, da se psi ali mačke lahko okužijo z novim koronavirusom. Prav tako ni dokazov, da so hišni ljubljenčki ali druge domače živali izvor okužbe za ljudi.

Mit 5: Obstajajo zdravila, ki varujejo pred koronavirusom.

NE DRŽI: Nacionalni inštitut za javno zdravje zatrjuje, da do danes ni priporočeno nobeno posebno zdravilo za preprečevanje ali zdravljenje novega koronavirusa. Nekatera posebna zdravljenja so v preiskavi in ​​bodo preučena v kliničnih preskušanjih.

Mit 6: Naprave za merjenje telesne temperature so neučinkovite pri zaznavi koronavirusa.

DELNO DRŽI: Termo skenerji so učinkoviti pri odkrivanju oseb s povišano telesno temperaturo, tudi tistih, ki imajo vročino zaradi okužbe z novim koronavirusom. Vseeno pa termalni skenerji ne morejo odkriti okuženih z novim koronavirusom, ki še nimajo vročine.

Mit 7: Nošenje zaščitne maske varuje pred okužbo s koronavirusom

NE DRŽI: Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnjujejo, da splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. Te se po relativno kratkem času se namreč premočijo, zato bi jih bilo treba nenehno menjati. Bolj pomembna je pravilna higiena rok in kašlja.

Mit 8: Zapiranje mej bo preprečilo nadaljnje okužbe.

NE DRŽI: Gre za virus, ki ga zapiranje mej ne bo zajezilo. Primeri iz preteklosti kažejo, da sprejetje prepovedi potovanj ni bilo pretirano učinkovito. Učinek je le nasproten, zapiranje mej povzroča samo še več strahu in kaosa. 

Mit 9: Koronavirus je povezan s pivom Corona.

NE DRŽI: Nikakor. Tudi pivo pa virusa ne bo preprečilo ali pozdravilo.

Mit 10: Koronavirus je bil namenoma ustvarjen in spuščen v svet.

NE DRŽI: Nalezljive bolezni povzročijo številne različne stvari. Do njihovega oblikovanja pride zaradi podnebnih sprememb, ekoloških dejavnikov, kmetijskih dejavnikov …

Mit 11: Za koronavirus obstaja cepivo.

NE DRŽI: Trenutno za novi koronavirus ni cepiva. Znanstveniki so že začeli delati na razvijanju tega, vendar bo postopek trajal kar nekaj mesecev.

Mit 12: Koronavirus prizadene samo starejše.

NE DRŽI: Kljub temu da so starejši ljudje in ljudje s kroničnimi boleznimi bolj podvrženi virusu, pa se lahko s koronavirusom okužijo ljudje vseh starosti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice