Hladnejši meseci so tukaj, a ljubitelji zimskih radosti se nikar ne veselite prehitro …

AccuWeather je objavil svojo vsakoletno zimsko prognozo za območje Evrope. Sezonska napoved državam od Italije do Balkana napoveduje milo zimo z daljšimi obdobji suhega vremena.

Smučarski sezoni pri nas torej tudi letos ne kaže najbolje. Na idilično zimo z debelo snežno vsekakor ne računajte.

Tudi na območju Slovenije in Balkana bomo sicer deležni nekaj neviht, a jih bo manj kot lani. Nevihtne epizode bodo redkejše, razpršene med obdobja stabilnega vremena. Najverjetneje se nam torej obetajo daljša, toplejša in pretežno suha obdobja.

Neurja in poplave na severu 

Drugače bo na severu celine in v Skandinaviji, kjer bodo besnela hujša neurja. Ta bodo vrhunec dosegla konec leta oziroma v začetku 2020. Spremljal jih bo močan veter in morda tudi poplave. Še posebej neprijetna pa bodo zaradi kratkih čarovnih razmakov.

Razmere se bodo predvidoma umirile februarja in marca, vendar je takrat možen tudi prodor mrzle polarne zračne mase z vzhoda na zahod.  Ta sicer naj ne bi prinesel tako izrazitega mraza, kakršnemu so na otoku bili priča pred dvema letoma.

Dež in sneg na Pirenejskem polotoku

Portugalska in Španija bosta po dolgotrajni suši in številnim požarom končno le deležna več dežja in snega. Je pa možnost gozdnih požarov še vedno prisotna ob vstopu v pomlad, ki naj bi ga spremljalo suho vreme. Ker naj bi sneg pobočja pobelil že na začetku zime, se lahko nadejajo zgodnjega začetka smučarske sezone. 

Resničen mraz na vzhodu

Zima bo zobe pokazala predvsem na vzhodu Evrope in Skandinavskega polotoka, s sicer krajšimi prodori mrzlega polarnega zraka v samem začetku zime.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice