Evropski varuhi za varstvo osebnih podatkov želijo prepovedati nadzorovanje osebnih profilov zaposlenih na družbenih omrežjih.

Predstavniki evropskih organov za varstvo osebnih podatkov pripravljajo nove predpise o varovanju osebnih podatkov. Njihov namen je, da bi delodajalcem prepovedali preverjanje osebnih profilov zaposlenih na družbenih omrežjih, tudi če so profili javni, poroča The Telegraph.

Pogosto se dogaja, da delavce odpustijo zaradi objavljanja neprimernih vsebin na Facebooku, ali pa so zaradi neprimernih objav zavrnjeni že ob prijavi na delovno mesto. Evropsko sodišče za človekove pravice je lani določilo, da lahko nadrejeni nadzorujejo elektronska sporočila svojih zaposlenih.

Prepoved zbiranja osebnih podatkov

Evropski varuhi osebnih podatkov so prepričani, da nove tehnologije delodajalcem omogočajo spremljanje svojih zaposlenih na načine, ki prej niso obstajali. Nadrejeli lahko nadzirajo zaposlene z zbiranjem podatkov o njihovih prijatejih, prepričanjih, stališčih, interesih, navadah in mnenjih. Zato so prepričani, da so zasebne objave zaposlenih velikokrat vplivale na njihove zaposlitvene možnosti. Varuhi so mnenja, da zaposleni oziroma prosilci za delovna mesta ne bi smeli na zahtevo delodajalcev predati gesel, ki jih uporabljajo za dostop do družbenih omrežji.

Nova evropska zakonodaja na področju varovanja osebnih podatkov bi naj začela veljati maja 2018. Kazni za kršilce te zakonodaje pa bo v višini do 4 odstotkov svetovnih letnih prihodkov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice