Koronavirus je v zadnjih tednih poskrbel za vrsto ukrepov in težav, s katerimi se v zadnjem času najbolj ubadajo v Italiji.

Tam živi in dela tudi Slovenka Tina Horvat, ki se je leta 2007 iz Žižkov preselila v Rim. Tam je zdaj že trinajsto leto. Kot pravi se je vsakdanjik v Italiji po uvedbi karantene precej spremenil. A nekateri se s tem ne želijo sprijazniti. 

»Veliko Italijanov namreč navodila vlade jemlje precej po italijansko. Zaskrbljujoče je predvsem razmišljanje in ravnanje mladih, ki se še pred nekaj dnevi niso želeli odpovedati svoji svoboščini do nočnega življenja in druženja. Menijo namreč, da pri svojih dvajsetih oziroma tridesetih niso rizična skupina in jih koronavirus ne more pokopati,« nam uvodoma zaupa Tina.

V isti sapi dodaja, da ti mladi pozabljanjo na svoje dedke in babice, ki pa spadajo v rizično skupino. Po zadnjem vladnem dekretu bo sicer zbiranje omejeno, ne pa povsem prepovedano. Restavracije namreč in bari namreč ostajajo odprti do 18. ure. Toda ukrepanje, po mnenju naše sogovornice, ni bilo pravočasno.

»Italija je po številu okuženih prehitela celo Južno Korejo, italijanska vlada pa je ukrepala prepozno in neučinkovito. Slovenija je po mojem mnenju ukrepala bolje. Premier Conte je sicer pred tedni poudarjal, kako je Italija prva v Evropi prekinila letalske povezave s Kitajsko. No, potem pa smo izvedeli, da so na letališčih preverjali zdravstveno stanje tistih ljudi, ki so v Italijo prispeli z direktno letalsko povezavo.«

Ljudje so panično odhiteli v trgovine

Se pa situacija zaostruje, med ljudmi vlada panika.

»Spreminjanje in vse večje zaostrovanje navodil iz dneva v dan in v spremljavi medijskega poročanja, je sprožilo veliko paniko med ljudmi. Njihovi obrazi niso več klasično veseli in takšni, kakršnih smo vajeni.«

Ravno strah in panika, ter dnevne spremembe, so za nekatere enostavno preveč. Tudi zato so se v zadnjem času začeli obnašati precej drugače.

»Nastala panika je razlog za iracionalno ravnanje ljudi. Tako so denimo ljudje v ponedeljek zvečer, nekaj minut po Contejevi večerni napovedi karantene, hiteli v večje samopostrežne trgovine, ki so odprte 24 ur na dan ter ustvarjali ogromen gneče pred vhodnimi vrati. Seveda ob tem niso upoštevali varnostne razdalje enega metra.«

Potem, ko je vladni odlok o karanteni stopil v veljavo, so ljudje večinoma izrazili svoje nestrinjanje. Kot pravi, se niso pripravljeni odpovedati svojim pravicam in svoboščinam. 

»Izhod je dovoljen le v primeru službenih obveznosti in iz zdravstvenih razlogov. Obiski med sorodniki so prepovedani, nakupi so dovoljeni samo eni osebi v družini. Kršiteljem seveda ob tem grozi tudi zaporna kazen. Mentaliteta Italijanov je precej drugačna od mentalitete Kitajcev. Slednji veliko bolj poslušajo državne voditelje, zato bi morala italijanska vlada ukrepe še zaostriti in onemogočiti mobilnost ljudi, ko to ni potrebno. Ukrep, da ljudje ostanejo je trenutno edino cepivo proti koronavirusu.«

Turizem v Italiji je mrtev

Krizo koronavirusa naj bi v Italiji čutila predvsem mala in srednja podjetja. Gospodarska škoda je sicer velika, turizem je povsem ugasnil.

»Turizem, ki je gospodarska sila Italije, je mrtev. Aprila in maja naj bi imel ta sektor vsaj sedem milijard evrov izgube. Nekatera podjetja si lahko privoščijo delo od doma, tudi sama sem med temi srečneži. Je pa res, da veliko podjetnikov preko socialnih omrežij grozi vladi, da bodo primorani zapreti svoje dejavnosti, v kolikor država ne bo posrkbela za kritje izgube, oziroma ne bo olajšala dostop do posojil.«

S težavami pa se, pričakovano, soočajo tudi v bolnišnicah. Okuženih oseb je vse več, prostora pa vse manj. 

»V zraku je velika zaskrbljenost, predvsem zaradi pomanjkanja kapacitet v bolnišnicah. Te se bodo morale kmalu odločati, katere paciente bodo zdravili in katere ne bodo. Skrbi pa tudi depresija, ki jo povzroča koronavirus. Slednja tudi slabi imunski sistem, kar v boju s koronavirusom, ni najbolje.«

Sama se z družino zadnjih pet dni zadržuje doma in ne zapuščajo stanovanja. Kot pravi, je predvčerajšnjim vendarle nastala potreba po obisku trgovine. Na vstop je bilo potrebno počakati pol ure.

»Prodajne police so izropane, strah ljudi, da bi zaprli trgovine, pa je po Contejevih besedah za zdaj odveč. Dovoljeni so sprehodi in v rimskih parkih. Toda sami se jih, predvsem zaradi neodgovornosti Rimljanov in nepopolnemu upoštevanju varnostnih ukrepov, raje izogibamo,« zaključi naša sogovornica.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice