Skoraj 40 odstotkov lani proizvedenih avtomobilov po svetu je bele barve, s čimer bela ohranja vodilni položaj, vendar pa njena priljubljenost upada.

Beli barvi na lestvici akromatičnih barv sledijo črna, siva in srebrna. Približno devet odstotkov svetovne avtomobilske proizvodnje je v modrih odtenkih, sedem odstotkov pa v rdečih. Najbolj barvita so majhna vozila, poroča STA.

Razlike v priljubljenosti barv so tudi med svetovnimi regijami. Na cestah regije Evropa, Bližnji vzhod in Afrika s 77-odstotnim deležem še vedno prevladujejo akromatične barve, čeprav se je delež trenutno še najbolj priljubljene bele barve nekoliko zmanjšal. Priljubljenost raste tudi segmentu kromatičnih barv, saj je bil na evropskih cestah v te odtenke odet skoraj vsak četrti avto. V tem segmentu prednjači modra, še poroča STA.

Tudi na severnoameriških cestah prevladujejo akromatične barve. Bela, črna, srebrna in siva pokrivajo 77 odstotkov proizvodnje. A v primerjavi z globalnim trendom je barvna porazdelitev bolj uravnotežena, saj sicer najbolj priljubljena bela tu pokriva 29 odstotkov celotne barvne porazdelitve.

V azijsko-pacifiški regiji prevladujejo vozila akromatičnih barv in ohranjajo nespremenjen 77-odstotni delež. Prav tako ostaja vsako drugo vozilo bele barve s prevladujočim 49-odstotnim deležem, kar je največ med vsemi regijami. Bela ostaja najbolj priljubljena tudi med južnoameriškimi kupci vozil in obsega 39-odstotni tržni delež, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice