Kopi luwak je kava, ki jo pridelujejo v Indoneziji, natančneje na otoku Sumatra in velja za eno izmed najdražjih. Ne le ena izmed najdražjih, ta kava je tudi ena izmed najbolj nenavadnih.

Najdražja kavo, za katero boste morali odšteti 500 evrov za kilogram oziroma 26 evrov za skodelico kave v eni izmed zagrebških kavarn, pridelujejo na zelo poseben način. Kopi luwak pridelujejo tako, da zrna zrele kave zaužijejo indonezijski mački podobne živali, imenovane cibetovke. 

Posebna vrsta mačk - cibetovke

Cibetovke so živali, ki so podobne mačkam, zato jih tudi domačini označujejo za mačke. Živijo na drevesih in so dejavne predvsem ponoči.

So mesojede živali, vendar jim dišijo tudi rastline. Njihova poslastica so plodovi kavovca. Zrna so neprebavljiva, skozi mačji prebavni sistem pa izgubijo grenkobo. Zaradi posebnih prebavnih encimov, ki sodelujejo pri prebavi, dobijo zrna poseben kiselkast okus. 

Pridelajo le 500 kilogramov letno

Izdelava kave Kopi luwak je odvisna od mačk imenovanih cibetovk, v Indoneziji pa jo zaradi dolgotrajnega postopka pridelajo približno le 500 kilogramov letno.

Mačje iztrebke oziroma zrna na plantažah pobirajo posebno usposobljeni iskalci, ki jih potem očistijo, s čimer izločijo vse škodljive bakterije, posušijo in prepražijo. 

Odličen okus, odlična aroma

Imeli smo to priložnost in tudi mi preizkusli kavo, katera predelava se marikomu zdi zelo sporna. Okus ima podoben likerju iz aromatičnih rastlin in nima nobenega vonja oziroma okusa po iztrebkih. Ker je kava precej močna, naj bi že uporabljeno kavno usedlino lahko vsaj še enkrat prelili z vodo in iz tega ponovno skuhali kavo.

Jo boste preizkusili?

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice