Slika je simbolična.
Za posledicami covida-19 je letos umrlo milijon ljudi, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija. Generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je to označil za tragičen mejnik v času, ko obstajajo vsa orodja za preprečevanje smrti.

»Ta teden smo prešli tragičen mejnik milijon smrti v letošnjem letu,« je povedal Tedros Adhanom Ghebreyesus na novinarski konferenci v Ženevi.

Poudaril je, da »ne moremo trditi, da se učimo živeti s covidom-19«, ko je samo letos zaradi njega umrlo milijon ljudi, medtem ko pandemija traja dve leti in pol ter imamo vsa potrebna orodja za preprečevanje smrti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlade je pozval h krepitvi prizadevanj za cepljenje vseh zdravstvenih delavcev, starejših in drugih bolj ogroženih skupin prebivalcev »na poti do precepljenosti 70 odstotkov prebivalcev«.

Želel je sicer, da bi takšno precepljenost dosegli že do konca junija, a kar 136 državam to ni uspelo. Me njimi je v 66 državah proti covidu-19 cepljenih manj kot 40 odstotkov prebivalcev.

Opozoril je še, da še vedno ni cepljena tretjina svetovnega prebivalstva, vključno z dvema tretjinama zdravstvenih delavcev in tremi četrtinami starejših v revnih državah.

Od izbruha okužb z novim koronavirusom na Kitajskem konec leta 2019 je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije doslej covid-19 po vsem svetu zahteval že 6,45 milijona življenj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice