Po omikronu morda konec pandemije v Evropi.

Pandemija covida-19 je z različico omikron vstopila v novo fazo. Z omikronom bi se v Evropi do marca lahko okužilo 60 odstotkov ljudi in to bi lahko pomenilo konec pandemije, je danes za francosko tiskovno agencijo AFP dejal direktor Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo Hans Kluge.

»Možno je, da se regija premika proti nekakšni končnici pandemije,« je dejal Kluge. Kljub temu je pozval k previdnosti zaradi sposobnosti virusa, da mutira.

Nekaj mesecev globalna imunost

Ko se bo število okužb z omikronom, ki se trenutno širi po Evropi, umirilo, »bo kar nekaj tednov in mesecev obstajala globalna imuniteta, bodisi zahvaljujoč cepivu bodisi ker bodo ljudje imuni zaradi okužbe, in tudi nižje sezone,« je še dejal Kluge.

Dodal je, da zaradi tega predvidevajo, da bi lahko prišlo do mirnega obdobja, preden bi se lahko covid-19 ob koncu leta vrnil, »a ni nujno, da se bo pandemija vrnila«.

Virus nas je že večkrat presenetil

»Veliko se govori o endemičnem, vendar endemično pomeni (...), da je mogoče predvideti, kaj se bo zgodilo. Ta virus (nas) je presenetil večkrat, zato moramo biti zelo previdni,« je še dejal Kluge.

V evropski regiji Svetovne zdravstvene organizacije, ki obsega 53 držav, vključno z več državami Srednje Azije, je različica omikron 18. januarja predstavljala 15 odstotkov novih primerov v primerjavi s 6,3 odstotka teden prej.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
MATEJ (ni preverjeno)

"STROKOVNJAKI" RAJE ZAPRITE SVOJE PLESNIVE LAPE KER STE SAMO GLUPI KVAZI KURCI.

Starejše novice