Hrvaška turistična skupnost je v začetku meseca sporočila, da so v letošnjem juliju zabeležili kar 47 odstotkov manj prihodov in 39 odstotkov manj nočitev turistov kot v istem obdobju lani.

Preverili smo, kakšno je stanje na otoku Korčula meseca avgusta. Tam dopustuje naša sodelavka.

Že na poti do Korčule je dopustnike presenetila prazna avtocesta. »Zadnjih deset let ne pomnim tako prazne avtoceste,« opisuje.

Podobno kot cesta je tudi kamp, v katerem sodelavka dopustuje, zaseden samo 30-odstotno.

4. avgusta so na Hrvaškem opravili 1133 testiranj in zabeležili 24 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Skupno število obolelih je ta dan znašalo 614, od tega je bilo enajst oseb na bolnišničnem zdravljenju - sedem njih na intenzivni negi na respiratorjih.

Če je kamp, v katerem naša sodelavka dopustuje (Port 9 Resort), zaseden samo 30-odstotno, podobna zgodba velja tudi za mobilne hiške v kampu, in sicer 40-odstotna zasedenost.

Večina gostov, vsaj po registracijskih tablicah sodeč, prihaja iz Hrvaške, Slovenije in Nemčije, najde pa se tudi kakšen Poljak.

Večina gostov, vsaj po registracijskih tablicah sodeč, prihaja iz Hrvaške, Slovenije in Nemčije, najde pa se tudi kakšen Poljak.

Podobno kot kamp je tudi osrednja korčulska marina na pol prazna: »Če smo v preteklih letih morali vnaprej rezervirati privez, ga letos dobimo brez problema.«

Kljub slabi sezoni pa cene pijač in hrane v lokalih niso na Korčuli nič nižje kot prejšnja leta. Koktejl še vedno stane med 65 in 70 kun, prav tako pizza. Je pa res, da, če je bilo prejšnja leta mizo v centru mesta težko dobiti, moral si jo rezervirati čez dan ali pa počakati, letos ob nenadnem prihodu lahko izbiraš, kje boš sedel.

S Korčule še sporočajo, da so hoteli in apartmaji še vedno na voljo. Njihove kapacitete so 50-odstotno zasedene.

Hrvaška zaenkrat še ostaja na seznamu rumenih držav, za katere velja, da lahko državljani Slovenije in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajamo iz njih, v Slovenijo vstopimo brez karantene, če predložimo dokazilo, da ne prihajamo iz držav na rdečem seznamu. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice