Nasa ljudem ponuja priložnost, da postanejo del raziskovalne poti in zgodovinske misije na Mars.

Obisk rdečega planeta še kar nekaj let ne bo realna opcija, vseeno pa lahko tja poletite vsaj v duhu. Ameriška vesoljska agencija Nasa je namreč v okviru kampanje za vključitev javnosti sklenila ljudem ponuditi možnost, da na rdeči planet pošljejo svoja imena.

Imena, vgravirana na mikročip, bo na četrti planet od sonca ponesel rover, ki ga bodo izstrelili predvidoma julija 2020. Na cilj naj bi prispel februarja 2021, iskal pa bo znake življenja, raziskoval podnebje in geologijo ter zbiral vzorce.

Imena na spletni strani Nase sprejemajo vse do 30. septembra, pri čemer bodo sodelujoči prejeli spominsko karto za vkrcanje. Prav tako bodo kot redni potniki prejemali milje za vsak let in se potegovali za digitalne značke, piše STA.

V prihodnjih petih letih znova na luno

Gre sicer za prizadevanja Nase za vključitev javnosti pri več načrtovanih misijah, povezanih z Luno in Marsom. Agencija želi do leta 2024 na Luno znova poslati astronavte, ki bi tam opravili dodatne raziskave površine, ugotovitve pa bi bile v pomoč tudi pri načrtovanju odprave na Mars po letu 2030.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice