Hrvaška vlada je na današnji seji prižgala zeleno luč za združitev javnih podjetij Autocesta Rijeka-Zagreb in Hrvatske autoceste.

Zaradi te združitve mostnine na otok Krk od 15. junija ne bodo več zaračunavali, je potrdil hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković.

Butković je to možnost napovedal že v začetku tedna. Prehod čez 1,7 kilometra dolg most, ki za osebne avtomobile trenutno stane 35 kun oziroma 4,7 evra, bo tako kmalu brezplačen.

Po ministrovih besedah je opustitev mostnine možna na podlagi spremembe odločitve o ustanovitvi Autoceste Rijeka-Zagreb ter podelitvi koncesije za izgradnjo in upravljanje, ki so jo prenesli na Hac. Obeta se tudi uvedba novega elektronskega sistema zaračunavanja cestnin, poroča STA.

Butković je še dejal, da združitev ne bo pomenila povečanja temeljnega kapitala Haca, saj sta obe podjetji v stoodstotni državni lasti. Hac bo tako v prihodnje upravljal 1112 kilometrov hrvaških avtocest.

Butković je za STA še ponovil, da je združitev del nadaljevanja prestrukturiranja v hrvaškem avtocestnem in cestnem sektorju z namenom, da bi zagotovili model trajnostnega poslovanja ter sinergijo in optimizacijo stroškov. Hrvaška je do leta 2030 uspela reprogramirati približno pet milijard evrov dolgov Haca in Autoceste Rijeka-Zagreb ter javnega podjetja Hrvatske ceste.

V Hacu so že napovedali tudi, da letos ne bo sezonske desetodstotne podražitve cestnin za avtoceste v njihovem upravljanju.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice