S svetovnim dnevom prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst se danes posvečamo življenju v vodi ter opozarjamo na pomen prostoživečih morskih živalskih in rastlinskih vrst za vsakdanje življenje.

Kar dve tretjini Zemljine površine prekrivajo oceani in morja, v katerih so doslej prepoznali več kot 240.000 različnih vrst živih bitij. Dejansko število pa je gotovo še večje, kot izpostavljajo na ministrstvu za okolje in prostor, je namreč vsako leto odkritih najmanj 2.000 novih vrst.

S približno 3.000 milijardami dolarjev tržna vrednost morskih in obalnih virov ustreza okoli petim odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda. Predvsem pa so od te biotske raznovrstnosti odvisna življenja treh milijard ljudi po svetu.

Oceanom gre zasluga za kar polovico kisika, ki ga dihamo, absorbirajo pa tudi 30 odstotkov ogljikovega dioksida in 90 odstotkov toplote, ki se v ozračje sprošča kot posledica podnebnih sprememb. Toda neregulirane oziroma slabo vodene človeške dejavnosti, kot so ribolov, onesnaževanje in podnebne spremembe so jih močno prizadele. Predvsem zaradi prekomernega izkoriščanja morskih vrst je ogroženih že 40 odstotkov oceanov, piše STA. Stanje pa posledično ogroža tudi preživetje predvsem obalnih prebivalcev, saj so ti odvisni od ekosistemskih storitev morij. 

Vsako leto v morja odvržemo do 12 milijonov ton plastike, s čimer ogrožamo vso življenje v morjih, od zooplanktona do kitov. Na koncu pa mikroplastika skozi prehrambno verigo pristane v človeški prehrani.

Svetovni dan se letos osredotoča na morske vrste, a pozornost seveda zahteva tudi biotska raznovrstnost sladkovodnih ekosistemov, kot so jezera, reke in rečne delte, še opozarjajo na ministrstvu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice