Čez poletje na delo v tujino? Zakaj pa ne. Zanimanje za sezonska dela vsako leto narašča.

Čas za iskanje zanimivega sezonskega dela je že v začetku leta, ko je ponudba del še raznolika. A tudi to sezona ponudba del še ni zapolnjena. To poletje veljajo za najbolj priljubljeno sezonsko delo varuške, veliko povpraševanja je tudi po sezonskem delu animatorjev, predvsem teh v otroških letoviščih, kopališčih in obmorskih resortih. Med tretje najbolj zaželeno delovno mesto te sezone sodijo inštruktorji, tako tisti v fitnesu kot inštruktorji otrok, ki jim je ostal kakšen dolg do šole. 

Več kot 20 odstotkov zanimanja za sezonska dela zavzemajo dela na področju izobraževanja in pedagogike, nekaj več kot 15 odstotkov družabne in rekreacijske storitve, okoli 10 odstotkov pa otroško varstvo.

Zakaj na sezonsko delo v tujino?

Sezonske delavce pritegnejo dela in podjetja, ki jim lahko ponudijo ugodno ravnovesje med urami dela in končnim izplačilom. V večini jih plača ne privlači toliko kot vsi ostali faktorji skupaj, vendar pa to ne pomeni, da bodo sprejeli povprečno plačo tudi pri sezonskem delu, ugotavljajo na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com.

Podjetja, ki ne morejo zagotoviti konkurenčne plače, morajo poiskati druge prednosti podjetja, s katerimi pritegnejo sezonske delavce.

Zaposlovanje sezonskih delavcev za zaposlovalce v večini nosi nekaj več bremena pri razporeditvi delovnih mest, pri iskanju primernih kandidatov ter navsezadnje pri vzpostavljanju in ohranjanju sezonskega zaupanja. To velja predvsem pri mlajši generaciji, ki je veliko bolj raznovrstna od vseh pred njo.

Sezonska dela še vedno niso zapolnjena

Ponudba sezonskih del v letu 2016 narasla za 15 odstotkov, medtem ko se je od lanskega leta do tega poletja dvignila za 20 odstotkov. S prihodom poletja se na trgu dela odpira več priložnosti, hkrati pa predvsem mladi zanje pokažejo veliko interesa. Trenutno povečano povpraševanje na svetovnem trgu še vedno ni zapolnilo dane ponudbe sezonskih delovnih mest. Največji delež sezonskih del beležijo na Nizozemskem, okoli 47 odstotkov, sledita ji Avstrija in Nemčija. Najmanjši delež sezonskih del ima Bolgarija, 2,2 odstotkov.

Kaj pa doma?

V Sloveniji je situacija vsako leto zelo podobna, pravi Maruša Grah, vodja marketinga za podjetje Styria digitalmarketplaces, ki ima v upravljanju portal MojeDelo.com: »Na Primorskem vsako leto primanjkuje gostinskega kadra, tako se hoteli in restavracije vsako leto srečujejo s kroničnim primanjkljajem kadra. Na drugem koncu Slovenije, v Savinjski dolini, pa pridejo avgusta pobirat hmelj tujci. Verjetno tudi zato, ker je to delo slabo plačano.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice