Reški motoristi so včeraj v znak protesta edino mostnino v državi namesto v kunah plačali v lipah in poskrbeli za dvokilometrski zastoj.

Kdor se je včeraj odpravljaj dopustovati na sicer med Slovenci izredno priljubljen hrvaški otok Krk, je morda nekoliko negodoval nad potovalnim časom. Dopoldne so praktično zaprli promet in tako poskrbeli za zastoj poskrbeli člani reškega združenja motoristev BikeRi, je poročal Siol.net.

Ti so namreč mostnino za most, ki vodi na Krk, na štirih plačilnih mestih namesto v kunah plačevali v lipah (lipa je stotina kune), zaradi česar so blagajniki imeli kar nekaj dela. Šlo je namreč za protest proti plačevanju mostnine, ki za motoriste znaša 23 kun. 

Večji zamašek je preprečila policija, ki je motoriste usmerila na eno od plačilnih mest, nekatere pa, kot poroča Siol.net, tudi oglobila.

Razlogi za protest so neuspešni pozivi k ukinitvi mostnine: most je edini dostop do otoka, medtem ko tudi na druge otoke, kot so Pag, Murter ali Čiovo, ni potrebno plačilo. O tem, zakaj je most na Krk edini plačljivi most v državi, so razpravljali tudi poslanci v hrvaškem parlamentu, a resorni minister Oleg Butković iz HDZ ne teži k spremembi.

Ta naj bi včeraj v odzivu na napovedan protest povedal, da dolg hrvaških cestnih družb znaša 5,5 milijarde evrov in da bi z ukinitvijo mostnine morali soglašati tudi mednarodni posojilodajalci, med drugim Svetovna banka.

Za kilometer in pol dolg most stane vožnja za avtomobil 39 kun oziroma 5,5 evra, za motorje pa 23 kun oziroma tri evre. 

Sprememba sicer je na vidiku, a ne takšna, kot bi si jo želeli. Mostnina (pa tudi nekatere cestnine) se bo sredi meseca podražila za kar deset odstotkov, torej s 35 na 39 kun.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice