Včasih se zdi, da smo že skoraj pozabili, kako so videti prave, bele zime z resnično nizkimi temperaturami. Najbrž se prav zato tako burno odzovemo na nevšečnosti, ki jih prinese kakšna večja snežna pošiljka.

Uporabnik družbenega omrežja Facebook, verjetno naveličan nenehnega pritoževanja nad stanjem zasneženih cest, je z javnostjo včeraj delil zapis, ki je morda vreden branja in razmisleka.

Dotika se namreč naše družbe, našega odnosa do zime ter starih časov, ko smo brez težav bili kos tudi bistveno večjim izzivom: 

"Sneg na cesti, ki ob vsakem sneženju vedno znova povzroči paniko med vozniki.
Leto 2018 in sneg na cesti:
Stotine znamk avtomobilov na cesti. Vsi polni razno razne opreme ... zračne vreče ... gretje zadnje šipe ... ogrevana vzvratna ogledala ... gretje sedežev ... in pozor, kratice opreme ki jo večina avtomobilov ima ... pazi zdaj ... ABS... ESP... ASR ... EDC ... ETC ... ASD ... ETS ... (bemti boga, ne veš ali so to politične stranke ali koji ku*ac?) ... firm zimskih gum, da jih bog našteti nemre. Vse testirane 100x, testi na razpolago. Kljub vsemu, pade 10 cm snega … temperatura -2 … portali in mediji pa takoj "Kolaps na cestah!" Panika. Hitrost na cestah okoli 20km/h. Noro, samomorilsko.
Leto 1978 in sneg na cesti:
Na cesti v glavnem 7 vrst avtomobilov ... Fičo ... Stoenka ... Lada ... Wartburg ... Hrošč ... Piči poki ... Katrca. Pa še kakšen drug, zgolj za vzorec: BMW, Mercedes, Opel ... Od opreme nihče od njih nima nič. Vsi (če sploh, ker ni predpisa!) imajo Sava ali Tigar zimske gume, drugih gum tako povečini ni. V glavnem imajo tako imenovane zimsko-letne gume. Jajc od jajca. Katastrofa od kvalitete. Testi ? Ne se hecat. Ni avtocest ... samo magistralne in lokalne ceste. Na cesti pol metra zvoženega snega ... ob straneh 2 metra. Moj deda v avtu kadi in fuda dim nazaj, da bi se jaz segrel, ko sedim zadaj v avtu, ki ga preganja po zasneženi cesti. Zaviral sploh ni, ker so bile bremze tako zmrznjene zaradi -20, kolikor je bilo zunaj ... v avtu je bilo -12 ... ali -7 če je deda kadil F57. Če je bilo zunaj res hladno (več od -20) ... so vozniki v gostilni ruknili pet-šest vinjakov ali pelinkovca in vozili dalje. Stekla so bila zaledenela zunaj in znotraj. Strgal, sprejev ni bilo. Če je zapadel novi sneg, se je počakalo, da gre mimo kamion in se je vozilo po njegovih sapaših. Pluga ni bilo vsak dan, kje pa ... ampak tako, občasno ... ko je bil šofer pluga trezen, se je malo zapeljal po ulicah ... po sledeh oranja pa se je videlo, kje se je napil. Pa so vsi nekam prišli, vsi so se uspeli pripeljati ...na točko B, beseda kolaps ni obstajala.
Danes ... 10 cm ... -2 ... in ob vsej tej napredni opremi, kvalitetne gume ... kolaps. Pa je*em ti boga pa kolaps ... in prekleto paniko medijev, ki kar tekmujejo kdo bo bolj prestrašil narod.
Sneg v februarju, ja kdaj pa če ne zdaj!
Pa prelep snežni pozdrav iz sneženega goričkoga Sela!"

Se z zapisanim strinjate? Smo ob vsem ugodju, ki ga danes uživamo, preprosto postali preveč občutljivi, razvajeni oziroma zahtevni? Ali pa ravno zaradi doseženega standarda upravičeno pričakujemo, da so nam določene nevšečnosti prihranjene?

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice