Ena najbolj čudovitih lepot sveta je sončni zahod, ki ustvari čudovite barve na nebu. Ste se že kdaj vprašali, kako izgleda sončni zahod na Uranu? Ali pa na Marsu? Po zaslugi Nasinih strokovnjakov si lahko to ogledamo v videu.

Sončne zahode pogosto vidimo v znanstvenofantastičnih filmih, ki so postavljeni na druge planete. Toda kako bi v resnici izgledali sončni zahodi na drugih planetih našega osončja? Nacionalna zrakoplovna in vesoljska uprava oziroma NASA je pripravila simulacijo, s katero lahko vidimo prav to.

Pripravili so video, ki primerja sončni zahod, kot ga vidimo na Zemlji, s sončnimi zahodi na drugih planetih. Vključili so tudi drugačno postavitev zvezd.

Ste se že kdaj vprašali, kako izgleda sončni zahod na Uranu?

Geronimo Villanueva, planetarni znanstvenik iz Nasinega vesoljskega letalskega centra Goddard v Marylandu, je ustvaril simulacije sončnega zahoda, medtem ko je raziskoval ozračje Urana. Villanueva dela namreč na morebitni prihodnji misiji na Uran, ledeno hladen planet v zunanjem osončju.

Vendar se ni ustavil samo pri Uranu. Raziskal je, kako je sončni zahod videti iz površja Marsa, Venere in Titana.

Animacije prikazujejo pogled po celem nebu, kot če bi gledali v nebo skozi zelo širok objektiv kamere. Bela pika predstavlja lokacijo sonca. Nastala simulacija nas popelje na čudovito potovanje po osončju ter prikaže raznoliko paleto barv sončnih zahodov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice