V zadnjih dneh so Dalmacijo zajeli številni požari, na tem območju divja tudi eden najhujših požarov v zgodovini Hrvaške.

Iz nedelje na ponedeljek je zagorelo v vasi Tugare nad Omišem, od takrat se gasilci borijo s ognjem, ki se je širil tudi proti Splitu. Hrvaški mediji poročajo, da tamkajšnji prebivalci in gasilci takšnega požara še niso videli. A to je le ena izmed zgodb številnih uničujočih požarov na Hrvaškem v zadnjih dneh.

Split rešen, okolica v ognju

Gasilci so sicer sporočili, da jim je uspelo ubraniti Split, vendar se borijo še z ognjenimi zublji, ki grozijo okoliškim mestom. Gori v okolici PodstraneStrožanca, gorelo je tudi v Žrnovnici in številnih drugih krajih po Dalmaciji. Na delu je ogromno gasilcev in vojakov, letijo tudi letala za gašenje požarov.

V požaru je doslej zgorelo že več kot 4500 hektarjev gozda, trave in nizkega rastlinja. Ponekod so gorele tudi hiše in vozila.

Evakuacija ni potrebna, a številni turisti odhajajo

Predsednik hrvaške gasilske zveze Ante Sanader je danes zjutraj dejal, da ni potrebe po evakuaciji Splita, saj so ukrepali pravočasno in pred požarom uspeli obraniti mesto, težave pa jim je povzročala burja. A kljub temu, da ni bilo organiziranih evakuacij, je veliko ljudi zapustilo svoje domove, odhajajo pa tudi številni turisti. 

Split je bil vso noč zavit v gost dim, ognjeni zublji so zajeli bencinsko črpalko in celo odlagališče odpadkov, kar je gasilcem uspelo pogasiti.

V Splitu se je v luči požarov danes sestal tudi krizni štab, ki sta se ga udeležila tudi hrvaški premier Andrej Plenković in predsednica države Kolinda Grabar - Kitarović, poročajo hrvaški mediji. Pri gašenju požarov pa je pomoč Hrvaški ponudila tudi Slovenija.

Zaprte številne hrvaške ceste

Hrvaški mediji še poročajo, da so ob 6. uri zjutraj zaprli hitro cesto Solin - Klis v obe smeri, veljajo pa tudi popolne zapore lokalnih cest Tromilja - Šibenik, Žrnovnica - Srinjine, Mravinci - Žrnovnica, na lokalni cesti Konjevrate - Unešič pa poteka promet izmenično po enem pasu.

Vonj po ognju se širi tudi v druga hrvaška mesta. Po besedah turistov, ki dopustujejo v Biogradu na Moru in v Vodicah, je vonj po dimu moč zaznati tudi tam.

Ogenj zajel tudi Črno goro

Od nedelje se z ognjem borijo tudi v Črni gori, najbolj ogrožen je polotok Luštica. Evakuirati so morali že več kot sto ljudi, ki so kampirali na ogroženih območjih. Župani okoliških mest so vlado prosili, da na pomoč pokličejo Hrvaško, Srbijo ter Bosno in Hercegovino, da bi pomagali z letali za gašenje požarov. Pri gašenju požarov v Črni gori bo pomagal tudi Nato. Zveza Nato in njene zaveznice bodo poslale letala za gašenje, potem ko je Podgorica v ponedeljek zaprosila za pomoč tako Nato kot Evropsko unijo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice