Ob nakupih v drugih državah članicah Evropske unije pri uveljavljanju svojih potrošniških pravic lahko naletimo na težave in ovire. Lahko gre za pomanjkanje jezikovnega znanja ali za neodzivnost ponudnika, večkrat pa težava tiči v nepoznavanju pravic.

Če vemo, kako v takšni situaciji pristopiti k reševanju težav, si lahko prihranimo ogromno skrbi.

Kot nam je ob svetovnem oziroma evropskem dnevu potrošnikov povedal vodja Informacijske točke Europe Direct Pomurje Dejan Bogdan, se za pomoč pri uveljavljanju potrošniških pravic v državah članicah Evropske unije lahko obrnemo na Evropski potrošniški center Slovenija, eno od mrež Evropske komisije. 

Ta informira o pravicah, ki jih imajo potrošniki v Evropski uniji, svetuje, kako jih uveljaviti, pomaga pa tudi reševati konkretne pritožbe. 

S pritožbo se potrošnik na EPC obrne takrat, ko je sam s ponudnikom ni uspel rešiti. Pritožbo odda preko spletnega obrazca, ki je dostopen na spletni strani epc.si, v njem navede kontaktne podatke prodajalca in na kratko opiše svojo težavo. Pravni svetovalci na EPC zadevo preučijo in, v kolikor je zahtevek utemeljen, vzpostavijo stik z EPC v državi prodajalca. Ta prodajalca kontaktira mu predstavi potrošnikov zahtevek in poskusi po mirni poti rešiti težavo. 

Pri Evropskem potrošniškem centru pojasnjujejo, da je na ta način uspešno rešenih približno 60 odstotkov vseh pritožb.

Brezplačna pomoč

EPC je torej pristojen za obravnavo čezmejnih pritožb v primerih, ko prodajalec in potrošnik ne prihajata iz iste države članice EU, vse njihove storitve pa so brezplačne. Ukvarjajo se z vsemi vrstami pritožb v zvezi z nakupi blaga in storitev – po spletu, v prodajalni, na potovanjih, v prevozih, najemih vozil – pri katerih je potrošniku povzročena premoženjska škoda. 

Vendar pa je treba upoštevati, da EPC ni pristojen, kadar v isti zadevi že teče postopek na sodišču, in kadar prodajalec ali potrošnik ni iz države članice EU, Islandije ali Norveške.

Ključno je sodelovanje

Seveda se kdaj tudi zgodi, da EPC pri reševanju pritožbe ni uspešen. 

Delovanje mreže EPC namreč temelji na mirnem reševanju sporov, in kadar prodajalec noče sodelovati pri reševanju pritožbe in ne spoštuje pravic potrošnika, ga EPC k temu ne more prisiliti oziroma ga kaznovati. 

Zato v teh primerih potrošnika napotijo na druge, izvensodne ali sodne poti. Če je potrošnik plačilo opravil s kreditno kartico, ga EPC denimo napoti na banko, ki mu je izdala kreditno kartico, kjer poskuša povračilo kupnine uveljaviti v okviru reklamacijskega postopka (tako imenovani chargeback). 

Ob dnevu odprtih vrat v izobraževanje mladih

EPC vsako leto ob svetovnem dnevu pravic potrošnikov organizira tudi Dan odprtih vrat in letos bo v okviru tega dogodka poseben poudarek namenjen temam, ki zanimajo mlade. 

Zanje in ostale obiskovalce bo EPC skupaj z Uradom RS za intelektualno lastnino in SI-CERT-om, ki so strokovnjaki na področju spletnih prevar, izvedel kratka predavanja o pravicah, ki jih je treba poznati pri čezmejnem spletnem nakupovanju, o problematiki kupovanja ponaredkov, pravicah letalskih potnikov ter najpogostejših prevarah na družbenih omrežjih.

Ključno sporočilo pa je, da ni dovolj, da so pravice zapisane v zakonih, potrebno jih je uveljaviti in vztrajati pri tistem, kar nam po zakonu pripada.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice