Spletna družbena omrežja osvaja nov viralni izziv z ekološko noto Napolni plastenko (v izvirniku: Fill the bottle). Bi bila tovrstna akcija potrebna tudi na Ptuju?

Vsako leto naj bi na celem svetu proizvedli okoli 5.600 milijard cigaret, po nekaterih ocenah pa je kasneje od njih med odpadke pravilno odložena le tretjina.

Na to problematiko opozarja nov spletni izziv, ki ga je v začetku tega meseca sprožila 18-letna Francozinja Amel Talha. Zamisel si je pravzaprav izposodila pri sonarodnjaku, ki je na Twitterju objavil fotografijo litrske plastenke, polne cigaretnih ogorkov. Zraven je pripisal, da jo je napolnil v 20 minutah, ko je pobral vse cigaretne ogorke v radiju manj kot 50 metrov.

Izziv se je sprva širil predvsem po Franciji, zdaj pa je zajel že ves svet. Spletna družbena omrežja so tako preplavile fotografije plastenk, polnih ogorkov, ki so jih ljudje nabrali na destinacijah po vsem svetu in jih potem pravilno odložili med odpadke. Boste označko #fillthebottle morda uporabili tudi vi?
 

Na Ptuju je priljubljeno metanje ogorkov v kanalizacijske jaške

Preverili smo, kako pereče je odmetavanje cigaretnih ogorkov v naravo in na javne površine v Mestni občini Ptuj. Direktor Javnih služb Ptuj Alen Hodnik je povedal: »Kar nekaj kadilcev cigaretne ogorke še vedno meče mimo košev, po javnih površinah ali celo iz avtomobilov. Opazil sem, da imajo številni navado cigaretne ogorke metati v jaške meteorne kanalizacije na ptujskih ulicah. To je zelo priročno, ker ogorek odvržejo in ga ni več videti. Vendar pa ti ogorki potem končajo na čistilni napravi ali kje, kjer se zbira večja količina meteorne kanalizacije. Poleg listja, vej in tako dalje k zamašitvam tako prispevajo tudi cigaretni ogorki.«

V lanskoletni akciji Očistimo Slovenijo so prostovoljci po vsej državi pobrali približno 77 ton odpadkov. Prvo mesto na seznamu najpogosteje najdenih odpadkov je pripadlo prav cigaretnim ogorkom, sledile so jim plastične vrečke.

Ogorke na Ptuju odstranjujejo z ročnim in strojnim pometanjem

Direktor Javnih služb Ptuj je razložil, da cigaretne ogorke na Ptuju odstranjujejo tako z ročnim kot s strojnim pometanjem: »Seveda pometamo vse odpadke hkrati, ne le ogorkov; se pa teh nabere kar veliko. Ljudje smo šli korak naprej in, na primer, ovitkov bombonov ne mečemo več po tleh. Fino bi bilo, da bi se odmetavanja na javne površine odvadili tudi pri cigaretnih ogorkih. Vsak odpadek mora namreč za nami nekdo pobrati.«

Veliko kadilcev je prepričanih, da so cigaretni ogorki razgradljiv odpadek in v skladu s tem tudi ravnajo. To pa žal drži le deloma. Ogorki namreč ne spadajo med biološke odpadke, tudi kompostirati jih ne smemo, saj vsebujejo strupe, poleg tega pa so cigaretni filtri v veliki večini narejeni iz majhnih plastičnih delcev. Da se vlakna cigaretnih filtrov razgradijo, tako lahko traja tudi več desetletij. Cigaretne ogorke je zato treba odlagati v posode za mešane komunalne odpadke.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice