Z državljansko pobudo pozvali Evropsko komisijo k prepovedi kletk za rejne živali.

Kolegij evropskih komisarjev se je odločil potrditi prijavo evropske državljanske pobude z naslovom Končajmo dobo kletk (End the Cage Age), ki kliče po odpravi »nehumanega ravnanja z rejnimi živalmi«, zaprtimi v kletkah.

V pobudi organizatorji Evropsko komisijo pozivajo, naj predlaga zakonodajo, ki bo prepovedovala kletke za kokoši nesnice, kunce, mlade kokoši, plemenske brojlerje, plemenske kokoši, prepelice, race in gosi, prasitvene bokse za svinje, bokse za svinje in individualne bokse za teleta, kjer še niso prepovedani.

Komisija same vsebine v tej fazi sicer še ni analizirala, njena odločitev je zadevala le pravno dopustnost predloga. 

Z 11. septembrom bodo organizatorji tako lahko začeli enoletni postopek zbiranja podpisov v podporo pobudi. Če bodo v tem času zbrali milijon izjav o podpori iz najmanj sedmih držav članic, se bo Komisija morala na pobudo odzvati v treh mesecih. Ne glede na to, ali se bo odločila zahtevo upoštevati ali ne, pa bo morala svojo odločitev utemeljiti.

Aktivna vloga državljanov

Evropske državljanske pobude so namreč bile uvedene z Lizbonsko pogodbo in državljanom omogočajo, da sooblikujejo delovni program Komisije.

Če formalno prijavljeno evropsko državljansko pobudo podpre skupaj vsaj milijon državljanov iz vsaj četrtine držav članic EU, lahko Evropsko komisijo pozovejo, naj pripravi predlog zakonodajnega akta na svojih področjih pristojnosti.

Pogoji za dopustnost predloga so sicer, da ta:

•    ne sodi očitno izven okvira, v katerem ima Komisija pristojnost za predložitev predlogov pravnih aktov, 
•    ni očitno žaljiv, neresen ali provokativen in 
•    ni v očitnem nasprotju z vrednotami Unije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice