Ste vedeli, da pasji dnevi niso bili poimenovani po psih, ampak po najsvetlejši zvezdi na nočnem nebu?

Vsi poznamo izraz pasji dnevi, pa ste se kdaj vprašali od kod izvira? V današnjem času večina ljudi ob besedi pasji dnevi pomisli na najbolj vroče dneve poletja, ko še psi ne morejo početi nič drugega, kot ležati v senci. 

A besedna zveza pasji dnevi je imela v preteklosti povsem drugačen pomen. Njen izvor sega namreč daleč nazaj in ni povezan s psi ali lenarjenjem v poletnih dneh.

Nanaša na zvezdo Sirij in njen položaj na nebu. 

Od kod izvirajo »pasji dnevi«?

Sirij je najsvetlejša zvezda na nebu, ki leži v ozvezdju »Canis Major«, kar v latinščini pomeni »veliki pes«. Za stare Grke in Rimljane so se pasji dnevi začeli takrat, ko začne na jutranjem nebu skupaj s soncem v ozvezdju Velikega psa vzhajati tudi zvezda Sirij.

Pasji dnevi so se po starem koledarju začeli s 3. julijem in so trajali vse do 22. avgusta.

Rimljani so bili prepričani, da takrat velika sijoča zvezda belorumene barve povzroča poletno vročino. Izraz »pasji dnevi« je tako nastal, ker so najbolj vroče poletne dni povezovali z zvezdo Sirij, ki ji pravimo tudi »pasja zvezda«. 

V Evropi se je pozneje uveljavilo, da se pasji dnevi začnejo 23. julija in trajajo štiri tedne, do 23. avgusta.

Sirij spremljajo številna verovanja, pasji dnevi veljali za nesrečno obdobje

Že od Rimskih časov dalje so bila z zvezdo povezana številna verovanja. Rimljani so Sirij povezovali z mitološkim lovcem Orionom, katerega ozvezdje se nahaja v neposredni bližini. 

Sirij je bil pes velikega lovca Oriona, v katerega je bila zaljubljena Diana, boginja lune, lova in gozdov. Diana je po nesreči ubila svojega ljubica Oriona. Da ga ne bi pozabila, da je skupaj s psom pripela na nebo. 

Verjeli so, da zvezda Sirij prinaša nesrečo ljudem in živalim. V srednjem veku v času pasjih dni niso obhajali niti božje službe. Številno so verjeli, da v tem času pridobijo na moči zli demoni, ki so škodovali vsemu, kar na svetu živi.

Homer je v Iliadi zapisal, da zvezda Sirij v poletnih dneh prinaša vročino in trpljenje človeštvu.

Tudi sicer je simbol psa v številnih kulturah povezan s smrtjo. V nordijski mitologiji čuva vhod v Niflheim oziroma podzemlje, kjer prebiva večina mrtvih.

Prvotni pomen se je sčasoma izgubil 

Danes vemo, da čeprav je to obdobje julija in avgusta res najbolj vroče poletno obdobje, vročina ni posledica sevanja Siriusa, ne glede na njegovo svetlost.

Poleti na severni polobli nagib Zemlje povzroči, da sončni žarki udarijo pod bolj neposrednim kotom in dlje časa skozi ves dan. To pomeni daljše, vroče dni.

Besedna zveza »pasji dnevi« je bila iz latinske v angleščino prevedena pred približno 500 leti. Od takrat je izvor besede utonil v pozabo, ljudje pa smo mu pripisali nove pomene. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice