Leta 2015 so v vseh državah članicah ženske zaslužile manj kot moški, vendar pa je bila razlika v plačah med spoloma različna.

Ženske so tako v povprečju zaslužile dobrih 16 odstotkov manj kot moški, v kolikor primerjamo njihovo povprečno bruto plačo na uro. V Sloveniji je ta razlika manjša, saj naj bi po podatkih Eurostata ženske zaslužile osem odstotkov manj kot moški.

Največje razlike so sicer zabeležili v Estoniji, na Češkem, v Nemčiji, Avstriji in Združenem kraljestvu, najmanjše pa v Luksemburgu in Italiji, Romuniji, Belgiji in na Poljskem, poroča STA.

Kazalnik razlike v plačah med spoloma kaže sliko neenakosti med spoloma predvsem glede urne postavke. Del razlike v plačah je mogoče pojasniti s posameznimi značilnostmi zaposlenih moških in žensk, kot so izkušnje in izobrazba, ter s sektorsko in poklicno spolno segregacijo. 

Posledično je razlika v plačah med spoloma povezana tudi s številnimi kulturnimi, pravnimi, socialnimi in ekonomskimi dejavniki, ki presegajo preprosto zahtevo po enakem plačilu za enako delo.

Tagi

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice