Znano je že, da prekomerna telesna teža predstavlja veliko tveganje za naše zdravje, predvsem škodljivo vpliva na srce, krvni tlak in presnovo sladkorjev. Nova znanstvena dognanja razkrivajo, da je povezana tudi z velikostjo naših možganov.

Britanski znanstveniki so v raziskavi, v kateri je sodelovalo več kot 9000 ljudi, ugotovili, da je preveč maščobe v pasu povezane z manjšo prostornino možganov.

Vpliva debelost na možgane ali obratno?

Znanstveniki z univerze Loughborough v angleškem Leicestershiru so izmerili indeks telesne mase, razmerje med obsegom pasu in bokov ter telesno maščobo 9.652 oseb, v povprečju starih 55 let, ob tem pa so jih še povprašali o zdravstvenem stanju. 

Pri tem so odkrili, da so najdebelejši sodelujoči, z največjim razmerjem med obsegom pasu in bokov imeli manjši volumen možganov. Ob izločitvi drugih dejavnikov, ki lahko vplivajo na velikost možganov, na primer starosti, telesne aktivnosti, kajenja in visokega krvnega tlaka, se je izkazalo, da je že samo višji indeks telesne mase povezan z nekoliko manjšim volumnom možganov.

Prav tako je visok indeks telesne mase in večje razmerje med obsegom pasu in bokov sovpadalo tudi z manjšim volumnom sive možganovine, medtem ko povezave z belo možganovino niso opazili, piše STA.

Toda profesor Mark Hamer, avtor raziskave, katere izsledki so bili objavljeni v spletni reviji Ameriške akademije za nevrologijo Neurology, poudarja, da ni jasno, ali anomalije v strukturi možganov povzročajo debelost, ali pa je ravno obratno in je debelost tista, ki povzroča tovrstne spremembe v možganih.

Gre za zaščito?

Povezavo med krčenjem možganov ter zmanjšanjem sposobnosti pomnjenja in večjim tveganjem za demenco so nakazale že dozdajšnje raziskave, a zaenkrat še ni dovolj raziskano, ali dodatne maščobe na velikost možganov vplivajo zaščitno ali škodljivo.

O debelosti sicer govorimo pri indeks telesne mase, višjem od 30 oziroma pri razmerju med obsegom pasu in bokov, višjem od 0,90 pri moških in 0,85 pri ženskah.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice