Slika je simbolična.
Epidemiološke razmere v svetu ostajajo resne, saj se pojavljajo nove in nove različice koronavirusa. Po mnenju Evropske komisije je potrebno ohraniti stroge omejitve in obenem okrepiti prizadevanja za dobavo cepiv.

Zaradi novih sevov virusa se vrstijo pozivi k pospešitvi cepljenja. Komisija je predlagala dva konkretna cilja.

Članice Evropske unije naj do poletja cepijo najmanj 70 odstotkov odraslih, do marca pa naj cepijo najmanj 80 odstotkov starejših od 80 let in zdravstvenih delavcev. 

»To srečanje je bila priložnost, da vseh 27 voditeljev članic pokaže, da se zavedajo resnosti situacije in kakšnega pomena so omejujoči ukrepi, ki morajo ostati v veljavi v nekaterih primerih pa celo prilagojeni ali zaostreni,« pravi Charles Michel, predsednik evropskega sveta.

Zamude pri dobavi cepiv

Zamude je najprej napovedala ameriška družba Pfizer, ki je skupaj z nemškim podjetjem Biontech proizvedla prvo cepivo, ki je lani decembra dobilo odobritev za uveljavitev v Evropski uniji. 

Predsednica Evropskega parlamenta Ursula von der Leyen je tudi izpostavila nujnost pospešitve proizvodnje in razdeljevanja cepiv ter cepljenja. 

»Pandemija koronavirusa nam je pokazala nekatere omejitve naših starih načinov dela, a je prav tako v rekordnem času ustvarila nove. Zato vzemite cepivo, ki nas bo obvarovalo pred covidom. Po navadi traja razvoj cepiva od pet do deset let. To smo dosegli v desetih mesecih, ker je svet združil svoje vire, ker so znanstveniki delili izkušnje in ker so različni proizvajalci med sabo sodelovali. Evropska unija in drugi smo pomagali z denarjem,« je dejala predsednica Evropskega parlamenta. 

Evropa je investirala milijarde evrov za pomoč pri razvoju prvega cepiva proti covidu-19 z namenom ustvariti skupno dobro. Sedaj so na vrsti farmacevtska podjetja, da dostavijo obljubljeno, dodaja. 

Evropska komisija bo zaradi nujnosti po spoštovanju obveznosti s strani farmacevtskih podjetij, vzpostavila transparentni mehanizem za izvoz cepiv. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice