Pet dni zapored premalo spati, nato pa v soboto in nedeljo dlje poležati. Ne, to glede na najnovejše raziskave ni najboljša strategija.

Kronično pomanjkanje spanja namreč moti presnovo in povečuje tveganje za bolezni, pomanjkanje spanja od ponedeljka do petka pa tudi spanec, ki si ga privoščimo ob koncu tedna, ne more nadoknaditi.

Raziskave se je lotil Kenneth Wright iz univerze v Koloradu. Kot poroča STA, so v laboratorij za spanje povabili 36 zdravih mladih žensk in moških v starosti med 18 in 39 let in jih razdelili v tri skupine. Člani prve skupine so smeli spati devet ur na noč, člani druge skupine največ pet ur in člani tretje skupine ob delovnikih le po pet ur, ob koncih tedna pa tako dolgo, kolikor so hoteli.

Poleg tega so raziskovalci spremljali prehranjevalne navade in spremembe telesne teže sodelujočih v raziskavi, kot tudi preverjali njihovo občutljivost na inzulin s krvnimi testi - slednja kaže na to, kako dobro se telesne celice odzivajo na hormon inzulin. Visoka občutljivost na inzulin je običajno znak dobrega zdravja, medtem ko nizka občutljivost na ta hormon lahko pomeni sladkorno bolezen.

Kakšni so rezultati raziskave?

Rezultat raziskave so pokazali, da nezadostno spanje moti presnovo. Pri osebah, ki so spale le po pet ur na noč, so ugotovili zmanjšano občutljivost na inzulin, kar v praksi pomeni povečano tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. 

Prav tako so te osebe zaužile več kalorij, zlasti v obliki prigrizkov po večerji, in se v času opazovanja v povprečju zredile za več kot kilogram. Daljše spanje ob koncu tedna ni moglo nadomestiti negativnih posledic pomanjkanja spanja ob delavnikih. Ravno nasprotno, pri članih tretje skupine se je občutljivost na inzulin zmanjšala celo še bolj.

Pri članih skupine, ki je spala po pet ur na noč, so izmerili za 13 odstotkov manjšo občutljivosti na inzulin v celem telesu, medtem ko so bile pri članih skupine, ki je lahko nemoteno spala med vikendom, te vrednosti zmanjšane za devet do 27 odstotkov, pri čemer se je še posebej zmanjšala občutljivost v jetrih in mišicah. To je zaskrbljujoče zato, ker je slaba občutljivost celic skeletnih mišic na inzulin glavni dejavnik diabetesa tipa 2.

Leta 2016 so poročali drugače

Te ugotovitve so v nasprotju z neko raziskavo iz leta 2016. Kot še poroča STA, so takrat njeni avtorji poročali, da daljše spanje ob koncu tedna zelo dobro pomaga proti dolgotrajnemu pomanjkanju spanja. Vendar pa je nova raziskava to vprašanje obravnavala v daljšem časovnem obdobju. 

Sklep je torej takšen, da pri pri tistih, ki so poskušali pomanjkanje spanja nadoknaditi ob koncih tedna, niso našli nobenih koristi za presnovo, je dejal Chris Depner, prav tako z univerze v Koloradu. Normalne vrednosti so namreč izmerili le pri tistih udeležencih raziskave, ki so bili vsako noč deležni zadostnega spanca.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice