V Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije opozarjajo, da so na sosednjem Hrvaškem zabeležili pojav ptičje gripe. Kako naj rejci perutnine ukrepajo?

Ptičja gripa oziroma aviarna influenca je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. V Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije so že februarja letos opozorili, da se je bolezen pojavila tudi na Poljskem, Slovaškem, Madžarskem in v Romuniji.

Zdaj je nevarnost prišla še bližje, ptičjo gripo so potrdili tudi na Hrvaškem. Na farmi s 65.000 purani v občini Novigrad Podravski, južno od Koprivnice, so diagnostiricali aviarno influenco podtipa H5N8.

»Glede na znake, ki so se pojavili pri živalih, predvidevajo, da gre za visoko patogeni podtip,« so opozorili v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije.

Bolezen potrdili tudi pri prostoživečih pticah

Visoko patogena ptičja gripa omenjenega podtipa se v Evropi pojavlja od oktobra. Bolezen so doslej potrdili pri perutnini oziroma pticah v ujetništvu na Nizozemskem, Danskem, Švedskem in v Nemčiji, Združenem kraljestvu in Franciji.

Bolezen se pojavlja tako na komercialnih kot na nekomercialnih gospodarstvih. Pri prostoživečih pticah pa so podtip H5N8 doslej potrdili na Nizozemskem, Irskem, Danskem in v Nemčiji.

Nobeden od ugotovljenih podtipov ne predstavlja nevarnosti za ljudi.

V primeru pojava bolezni je treba pokončati in uničiti vso perutnino na okuženem gospodarstvu

Bolezen se prenaša s stiki zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki in okuženimi termično neobdelanimi proizvodi, torej jajci in mesom. Bolezen se širi tudi s kontaminirano krmo, vodo in nastilom. Možno nevaren pri širjenju okužbe je tudi človek, ki lahko virus širi z obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi.

Posledice pojava ptičje gripe v rejah perutnine so pokončanje in neškodljivo uničenje vse perutnine na okuženem gospodarstvu, pa tudi omejitve in prepovedi v prometu in trgovanju s perutnino, mesom in jajci.

V Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije rejcem perutnine zato svetujejo dosledno izvajanje varnostnih ukrepov, da bi preprečili vnos bolezni v rejo.

Rejci perutnine naj v primeru sprememb takoj obvestijo veterinarja

Strokovnjaki rejcem perutnine priporočajo, da preprečijo stik divjih oziroma hipotetično okuženih živali z domačo perutnino. To naj uredijo z mrežami, strehami ali kako drugače.

Vodna zajetja, ki služijo za napajanje, naj zavarujejo. Tako se ne bodo okužili z izločki divjih ptic. Če takšno zavarovanje ni mogoče, je pred napajanjem rejne perutnine potrebna obdelava vode. Vodo je mogoče prekuhati, uporabiti filtre, jo UV razkužiti ali ji dodati klor.

Stike nepooblaščenih oseb s perutnino oziroma njihov vstop v prostore s perutnino je treba omejiti. Pri tem je potrebna uporaba zaščitne obleke in obutve, treba si je tudi umiti in razkužiti roke.

Stanje svojih živali naj rejci pozorno spremljajo. V primeru kakršnihkoli sprememb, kot so pogini, neješčnost, spremembe v obnašanju živali, naj o tem takoj obvestijo veterinarja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice