Vegetarijanci in vegani si z državljansko pobudo prizadevajo za obvezne slikovne oznake, ki bi olajšale razlikovanje med različnimi živili, glede na njihov izvor.

Evropska komisija je potrdila prijavo evropske državljanske pobude z naslovom »Obvezno označevanje živil z oznakami nevegetarijansko/vegetarijansko/vegansko«.

V pobudi je navedeno: »Vegetarijanci in vegani imajo po vsej EU težave pri prepoznavanju primernih živil. Proučiti morajo seznam sestavin živila, da lahko ugotovijo, ali je primerno za nakup, pri čemer morajo biti posebej pozorni na sestavine, ki so lahko tako rastlinskega kot živalskega izvora.« 

Organizatorji tako pozivajo Evropsko komisijo, naj uvede obvezne slikovne oznake na vseh živilih, ki bodo označevale, ali gre za nevegetarijansko, vegetarijansko ali vegansko živilo. 

Eno leto za zbiranje podpisov

Odločitev Komisije, da potrdi prijavo pobude, se sicer nanaša le na pravno dopustnost predloga, same vsebine v tej fazi ni analizirala. 

Z Informacijske točke Europe Direct Pomurje so nam sporočili, da bodo organizatorji sedaj lahko začeli enoletni postopek zbiranja podpisov v podporo pobudi. Če bo pobuda v enem letu zbrala milijon izjav o podpori iz najmanj sedmih držav članic, se bo Komisija morala na pobudo odzvati v treh mesecih. Komisija se lahko odloči, ali bo zahtevo upoštevala ali ne, v obeh primerih pa bo morala svojo odločitev obrazložiti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice