Znanstveniki z ameriške univerze Ohio State so z raziskavo prišli do izsledkov, da nas pitje kave ne naredi le bolj zdravih, pač pa tudi bolj učinkovite. Kava postaja pravo superživilo.

V zadnjih letih so na podlagi raziskav že ugotovili, da nas pitje kave v primernih količinah ščiti pred rakom, preprečuje diabetes, čisti ožilje in krepi spomin. Znanstveniki pa so zdaj ugotovili novo korist pitja najbolj priljubljenega kofeinskega napitka na svetu.

Kava nas po ugotovitvah ameriških znanstvenikov dela tudi bolj učinkovite, še posebej takrat, ko delamo v skupini. Pitje kavnega napitka s kofeinom pripomore k bolj konstruktivnemu ekipnemu delu in tudi v primeru spornih tem poskrbi za boljše sodelovanje v skupini.

Pod vplivom kave več govorili in bolje sodelovali

Znanstveniki iz Ohia so do zaključkov prišli na podlagi dveh raziskav. V prvi so sodelujoči študenti ocenili delo svoje skupine kot bolj uspešno, če so pred tem popili skodelico kave s kofeinom. V drugi raziskavi so znanstveniki preverili, kako veliko so udeleženci govorili in kako trdno so se držali teme razprave.

Člani skupine pod vplivom kave s kofeinom so več govorili in bili bolj osredotočeni na temo same razprave kot pa tisti, ki so pred pričetkom sestanka pili brezkofeinsko kavo.

Tisti, ki so prej popili kavo s kofeinom so bili tudi bolj pripravljeni vnovič sodelovati s člani svoje skupine kot pa tisti, ki so pili brezkofeinsko kavo.

Pod vplivom kofeina bolj konstruktivni

»Ugotovili smo, da povečana pozornost pozitivno prispeva k dosežkom skupine,« je pojasnil eden od avtorjev raziskave Amit Singh in dodal, da očitno kava s tem, da naredi ljudi bolj budne, »čudežno« vpliva tudi na delo v skupini. 

Znanstveniki so prišli še do enega zanimivega zaključka. Tema, o kateri so sodelujoči v raziskavi razpravljali, je bila zelo kontroverzna - vstajniška gibanja - in so se stališča zelo razlikovala. A vzdušje je med razpravo pri pivcih kave bilo bolj konstruktivno kot pri tistih, ki so pili brezkofeinsko kavo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice