Za prometne nesreče so v 95 odstotkih krivi vozniki oziroma človeški faktor. Izbira avtomobila pa naj bi bistveno vplivala na to, kako posameznik vozi.

Določeno vedenje voznikov »velikih nemških črnih limuzin« tako ni iz trte izvito, večje škode prestižnih avtomobilov beležijo tudi zavarovalničarji, piše STA.  

Si to, kar voziš

Znanstveni sodelavec inštituta za slovensko narodopisje Znanstveno-raziskovalnega središča Slovenske akademije znanosti in umetnosti, kulturni in socialni antropolog Dan Podjed je na okrogli mizi v okviru dogodka Anatomija slovenske vožnje dejal, da smo v avtomobilu drugačni in to, »kakšen avto imaš, vpliva bistveno na to, kako voziš«. Povedano preprosteje: si to, kar voziš.

Pri tem se je dotaknil stereotipov o domnevno slabi vožnji voznikov iz Celja ter voznikov »velikih nemških črnih limuzin«, za katere velja, da so na cesti arogantni in ne upoštevajo pravil.

Slovenski vozniki pasivno-agresivni  

»Ljudje se ne jezijo več na Celjane, ampak na kulture, ki so utemeljene na tem, kaj voziš,« je pojasnil Podjed. Po njegovih ugotovitvah se vozniki avtomobilov najbolj jezijo na kolesarje, ki so tudi najbolj ogrožena in tvegana vrsta v prometu.

Slovenski vozniki se po njegovih besedah jezijo bolj pasivno-agresivno, kar pomeni, da grdo gledajo, pobliskavajo z lučmi, rahlo trobijo, rahlo pritiskajo na plin, delujejo torej avtodestruktivno. 

Toleranca na cesti pa je bistveno večja med kolesarji in pešci, saj imajo tudi večjo možnost medsebojne komunikacije, medtem ko smo v vozilu izolirani in lahko kvečjemu pokažemo kakšno gesto z roko, je dodal Podjed.

Škod pri luksuznih avtomobilih več

Direktor osrednjega regijskega škodnega centra v Zavarovalnici Triglav Boris Kuhelj pa pravi, da imajo prestižni avtomobili večjo škodno pogostost, po drugi strani pa s temi vozili tudi prevozijo več kilometrov.

Tudi če ne upoštevamo prevoženih kilometrov, je škod pri luksuznih avtomobilih še vedno za 10 ali 20 odstotkov več.

Po njegovih besedah ne gre le za »velike nemške črne limuzine«, ampak za vsa prestižna vozila, tudi določeno skandinavsko znamko, ki slovi po svoji varnosti, še piše STA.

Po mnenju avtomobilskega novinarja in vlogerja Cirila Komotarja pa se malo preveč oklepamo klišejev, saj prekrške v prometu delamo vsi. Kot je dejal, so sodobni avtomobili zelo varni in to nam daje lažen občutek varnosti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice