Fotografija je simbolična.
Policijska uprava Maribor je po koncu uspešne kriminalistične preiskave več kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in drugih kaznivih dejanj predstavila izsledke.

Mariborski policisti so razkrili, da je dvanajst osumljenih preko ozemlja Slovenije spravilo najmanj 143 Kitajcev, ki niso imeli dovoljenja za vstop v Slovenijo in prebivanje v njej. Njihov cilj je bila Italija. Med dvanajstimi osumljenci je bilo osem državljanov Kitajske, ostali so bili Slovenci. 

143 Kitajcev, med njimi ni mladoletnih, je po besedah Policijske uprave Maribor preko Srbije, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške vstopilo na območje Slovenije z namenom, da tranzitirajo v Italijo in tam opravljajo priložnostna dela. Pripotovali naj bi z letalskimi prevozi preko Moskve do Beograda, s pomočjo sprovajalcev na terenu pa so se prebili skozi schengensko mejo.

Kriminalisti so v akciji, v kateri je sodelovalo 70 kriminalistov iz mariborske, ljubljanske, celjske, kranjske in murskosoboške policijske uprave, opravili pet osebnih, deset hišnih preiskav in šest preiskav avtomobilov. Zasegli so 39.000 evrov gotovine, potne liste in več elektronskih naprav.

Petim članom organizirane kriminalne združbe so zaradi utemeljenega suma storitve najmanj 22 kaznivih dejanj odvzeli prostost in odredili policijsko pridržanje. S kazensko ovadbo so jih privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju. Po zaslišanju je slednji zoper tri osumljence odredil pripor, zoper dva pa hišni pripor.

Za očitano kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora od enega do osmih let in denarna kazen.

Tujci so za prevoz do Italije plačevali med 9000 in 14.000 evrov po osebi, skupno si je tako kriminalna družba pridobila 1.287.000 evrov koristi.

Sprovajalci so za prevoze najemali voznike taksijev, ki so ilegalne migrante prevažali pod pretvezo javnih potniških prevozov. Nezakonite prevoze tujcev čez državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo je združba opravljala na območju naselij Paradiž in Mali Okič na območju občine Cirkulane.

Tujce so po nezakonitem prehodu državne meje odpeljali do Ptuja, kjer so jih predali voznikom taksi vozil, ti pa so jih nato odpeljali do bližine državne meje z Italijo oziroma v Italijo, kjer so jih prevzeli drugi člani hudodelske združbe.

Štirje osumljenci so vozniki taksi vozil, ki so prevoze opravljali pod pretvezo javnih prevozov potnikov, za katere je bilo z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov ugotovljeno, da so navedene prevoze opravljali kot člani kriminalne združbe, v kateri so imeli točno določeno vlogo.

Postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo na Ptuju, kriminalisti pa so sodelovali s tujimi varnostnimi organi iz Srbije, Italije in Hrvaške. 

V letošnjem letu so na območju Policijske uprave Maribor prijeli 44 tihotapcev, od tega je bil zoper 40 odrejen pripor, medtem ko so ji lani prijeli 16.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice