To je brutalen ritual na nemški rokometni akademiji, ki ga mladi rokometaši imenujejo 'klešče'.

NDR.de poroča o brutalnih ritualih, ki so dogajali med mladimi rokometaši v mladinski akademiji nemškega rokometnega prvaka SG Flensburg-Handewitt v Flensburgu.

17. marca 2016 pa je bil tega deležen tudi takrat 16-letni Ole. Medtem ko so ga držali kar trije, ki so mu tudi slekli majico, pa mu je četrti večkrat obrnil prsno bradavico. In to kar s ključem za cevi. Kljub krikom in uporu pa drugi fantje, stari med 14 in 17 let, ki so gledali ritual, niso ukrepali.

Po travmatični izkušnji zaključil z rokometom

Eden bolj obetavnih igralcev, ki je bil levo krilo in žrtev omenjenega nasilja, se je moral po travmatični izkušnji tako zdraviti in tudi zaključiti z rokometom. Olejevi starši so se po dogodku obrnili k NDR Schleswig-Holstein. Incidentu so sledila številna srečanja in razprave v ozadju, tudi s starši soigralcev.

A starši oškodovanega so prosili, da se primer skrije, saj je šlo za prevelik psihični pritisk na fanta, ki je še vedno upal na rokometno kariero, poroča NDR.de.

Ritual »klešče« že od leta 2008

NDR Schleswig-Holstein ima namreč pismo, ki je bilo odposlano žrtvinim staršem, v katerem Center Akademije zapisuje, da gre za ritual, ki obstaja že vse od začetka akademije, torej 2008. Prestali naj bi ga novinci, mladi pa ga imenujejo »Klešče«. Vodstvo naj bi ukrepalo tako, da je mladim razložilo, da so tovrstni rituali nesmiselni in več kot očitno presegajo mejo dovoljenega. 

Trenutno obiskuje mladinsko akademijo do dvajset mladih, več staršev pa je to zgodbo potrdilo. Številni so žrtve obreda klešč, skoraj toliko pa jih je kasneje izvajalcev. In kako mladi sploh pridejo do možnosti, da izvedejo obred izven nadzora? 14- do 17-letniki so okoli 18. ure sami, le od časa do časa naj bi se na akademiji prikazal kak odrasli igralec. Da bi to preverili, je novinar NDR.de rezerviral sobo za goste in ugotovil, da je dejansko ob omenjeni uri zadnji odgovorni zapustil območje. Tako so se odrasli vrnili šele naslednje jutro.  

Družina želela prekiniti pogodbo, akademija nasprotovala

Naslednje jutro po incidentu, je oče Oleja odpeljal z akademije, kamor pa se je najstnik po nekaj tednih vrnil. Kljub takojšnji pritožbi vodstvu, pa je slednje pokazalo bore malo razumevanja. Eden izmed odgovornih mu je celo rekel, da mora biti sedaj dobro in se ponovno vključiti v skupnost.

Po dobrih šestih mesecih je Olejeva družina napovedala prekinitev pogodbe in kot razlog navedla nevarno telesno poškodbo, s čimer pa se akademija ni strinjala. Zapisali so, da ni razlogov, ki bi lahko upravičili predčasno prekinitev pogodbenega razmerja, zato bi morala družina več mesecev plačevati mesečnih 500 evrov. A nato so le predlagali, da bi opustili zahtevke, če bi družina pozabila na opisani dogodek. Tako Olejeva mati kot tudi drugi starši niso vedeli, ali bi šli z incidentom v javnost in tako ogrozili kariere sinov, ali pa bi poskušali pozabiti nanj.

Mladinska akademija komentira, da naj bi po dogodkih leta 2016 sprejeli številne ukrepe, med drugim tudi uvedli razvojne pogovore z mladostniki. Ker naj teh incidentov več ne bi bilo, odgovorni sklepajo, da so težave rešene. 

Ole pa rokometa več ne igra, le včasih še pogleda finale Lige prvakov ali tekme svetovnega pokala nemške rokometne ekipe. Sedaj se je preusmeril k plavanju in postal celo reševalec Nemške družbe za reševanje življenj. Medtem pa lahko zopet odprto spregovori o preteklem incidentu, saj ne občuti več maščevalnih občutkov, in upa, da bo objava njegove zgodbe vnesla kaj sprememb, še dodaja NDR.de.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice