V torek bo svoje domove moralo zapustiti tudi 400 ljudi v radiju enega kilometra od trenutne lokacije bombe.

Po dosedanjih načrtih bodo pristojne službe ta torek, 25. julija, v dopoldanskem času, izvedle uničenje najdene 250-kilogramske letalske bombe v Vurberku, so sporočili iz Policijske uprave Maribor.

Uničenje bo ena najbolj zahtevnih intervencij v zgodovini Slovenije

Za zagotovitev varnosti je že zaprto območje v okolici gradu, prav tako pa bo potrebna evakuacija 400 prebivalcev v radiju enega kilometra okrog najdišča. Nevarnost in previdnost bo na najvišjem možnem nivoju, saj je podobna bomba v Nemčiji ob deaktivaciji terjala tri smrtne žrtve. »Nesreče strokovnjakov v tujini pri uničenju takih bomb niso redke.

»To bo ena najbolj zahtevnih intervencij v zgodovini Slovenije. Okoliške objekte bomo poskušali zaščititi, toda kaj se bo ob uničenju zgodilo ne moremo z gotovostjo trditi. Prav vsak tresljaj lahko povzroči eksplozijo,« je nevarnost opisal Igor Boh, predstavnik enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Deaktivacija bombe se bo pričela v zgodnjih jutranjih urah

Uničenje bo trajalo okoli pet do šest ur, glavna nevarnost pa se bo pričela, ko bomo pristopili k sredstvu in začeli z delom. A sejati strah ni potrebno,« še pojasnjuje Boh in dodaja, da se bo deaktivacija bombe pričela v zgodnjih jutranjih urah.

Bomba se nahaja okoli 30 metrov od hiše najditelja, ki je v bližini gradu Vurberk. V sami bombi je kemični mehanizem, ki lahko pripelje do sprememb, ki imajo za posledico eksplozijo.

Vse podrobnosti o dosedanjih in predvidenih aktivnostih v zvezi z uničenjem bombe in podrobnosti načrtovane dodatne evakuacije ter terminski plan bodo javnosti predstavili jutri.

Tagi

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice