Danes se začenja prvi del nacionalne preventivne akcije Hitrost, katere namen je zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi hitrosti.

V sklopu akcije, ki bo potekala do 14. aprila bo Agencija za varnost prometa in policije informirala voznike, policija pa bo medtem izvajala poostren nadzor prometa. Poostren nadzor hitrosti bo tako potekal na celotnem območju Slovenije.

V sredo se obeta tudi maraton nadzora hitrosti, akcijo pa bodo sklenili s predstavitvijo rezultatov učinkov letošnjega maratona. 

Agencija se bo pri svojem delu osredotočala predvsem na preventivo na področju umirjanja hitrosti, informiranje in ozaveščanje.

Hitrost lani terjala 37 življenj

Neprilagojena hitrost je še vedno eden najpogostejših vzrokov prometnih nesreč, kot poudarjajo v agenciji, pa je še vedno tudi največja težava v naseljih in na regionalnih cestah.

Lani je terjala življenje 37 ljudi od skupaj 91 žrtev prometnih nesreč, kar je 20-odstotno izboljšanje glede na lansko leto, ko je zaradi neprilagojene hitrosti umrlo 46 ljudi.

Najbolj rizična starostna skupina so udeleženci v prometu, stari med 25 in 34 let. Ti so namreč v zadnjih petih letih povzročili največ prometnih nesreč, piše STA. Vozniki osebnega avtomobila so medtem najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti.

Od začetka leta pa do minulega petka je zaradi neprilagojene hitrosti življenje izgubilo devet ljudi, tako kot lani in predlani. Z zmanjšanjem povprečne hitrosti za dva odstotka bi po ocenah znanstvene raziskave o dejavnikih, ki vplivajo na varnost prometa, število mrtvih na slovenskih cestah lahko zmanjšalo za sedem.

Sicer pa bo Akcija Hitrost znova potekala še junija in avgusta. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice