Na božični dan bo minilo leto dni od grozovitega trojnega umora v Gerečji vasi. Morilcu Silvu Drevenšku bo ptujsko sodišče sodbo izreklo v ponedeljek. Tožilstvo in prijatelji žrtev zahtevajo najvišjo možno kazen - dosmrtni zapor.

Pred in na ptujskem sodišču je bila danes med najpogosteje uporabljenimi besedna zveza 'dosmrtni zapor'.

Že pred začetkom današnje obravnave so jo vzklikali prijatelji in znanci umorjene družine in jo nato tudi ponovili pred novinarskimi mikrofoni.

»Za nas bo zmaga samo to, da on dobi dosmrtno ječo, zato smo stopili skupaj in zato smo tudi danes tu,« je dejal Sašo Dobnik, prijatelj brata oziroma sina umorjenih.

Tožilka trdno prepričana v utemeljenost dosmrtne kazni

Okrožne državne tožlke Teje Kukovec Belšak ni zmedel presenetljiv in nenapovedan nastop Silva Drevenška, ki je prvič na sojenju spregovoril pred sodiščem ter priznal in obžaloval storjena dejanja.

Za priznanje naj bi se odločil povsem samostojno.

»S svojim klientom ne komuniciram na ta način, da bi mu karkoli sugeriral, odločil se je popolnoma sam,« je dejal Drevenškov odvetnik Andrej Kac.

Krvoločen umor iz maščevanja in koristoljubja

Kukovec Belšakova je nato več kot dve uri podrobno razlagala, na kako krvoločen način je iz imaščevanja in koristoljubja obtoženi umoril svojo nekdanjo partnerko in njena starša.

Za vsak umor je predlagala po 30 let zapora in še pet let zaradi zanemarjanja svojega štiriletnega sina, ki je z lastnimi očmi videl očetov morilski pohod. Tožilka je nato sodišču predlagala izrek enotne dosmrtne zaporne kazni.

»Trdno verjamem in sem prepričana, da so tukaj podane res vse tiste okoliščine, ki bi izrek takšne kazni utemeljevale,« je povedala tožilka Teja Kukovec Belšak.

Z dosmrtno kaznijo brez vrnitve v družbeno življenje

Drevenškov zagovornik je predlagani dosmrtni zaporni kazni ugovarjal in predlagal, da najstrožje sodišče ne izreče, saj da ta naj ne bi omogočala vrnitve v družbeno življenje po prestani kazni.

»Dejstvo je, da je takšno kazen možno izreči in zakonito izreči. Prepričan pa sem, da ne v tem konkretnem postopku,« je pred sodiščem dejal Kac.

Priče potrdile grožnje

Odvetnik obtoženega je celo prepričan, da umori niso bili naklepni in so se zgodili hipno. A več prič je potrdilo, da je Drevenšek dejanje napovedoval in umorjenim večkrat grozil.

»Ne vem, katero od teh dejanj bi naj bilo storjeno v hipu, že izvednec psihiatrične stroke je na glavni obravnavi pojasnil, da je ta možnost izključena,« je prepričana tožilka Kukovec Belšakova.

Brez dosmrtne kazni bo družina živela v strahu

Brat in sin umorjenih, ki po tragičnem dogodku skrbi za obtoženčevega sina, pa je na sodišču povedal, da bo v primeru neizreka dosmrtne kazni z družino živel v strahu.

»Če pride kadarkoli ven, je jasno, da bo kuhal jezo v zaporih in takrat mislim, da je še več ljudi ogroženih, kot pa se je to zgodilo zdaj tem trem,« je bil po današnji končani obravnavi prepričan odvetnik Danijel Planinšec, ki zastopa družino umorjenih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice