Foto: Jaka Arbutina
Še ena iz Maribora za v rubriko 'Saj ni res, pa je'. Neznanci so, kot kaže, ponoči oskrunili spomenik Josipu Jurčiču, ki stoji na Trgu generala Maistra.

Ste tudi vi ob sprehodu skozi središče Maribora na Trgu generala Maistra opazili v polivinil ovito strukturo? Tukaj je še včeraj stal spomenik Josipu Jurčiču, ki so ga neznanci najverjetneje ponoči poškodovali oziroma posprejali z različnimi barvami. 

Gre za kip, ki ga je izdelal Alojzij Kogovšek in je bil leta 1963 postavljen v spomin Josipu Jurčiču. Lastnica kipa je Mestna občina Maribor, s kipom pa trenutno upravlja Pokrajinski muzej Maribor.

V muzeju so tako sprva o vandalizmu obvestili občino in Zavod za spomeniško varstvo, prav tako so prijavo podali tudi na policijo.

Opažajo naraščanje tovrstnega vandalizma

»Občina obsoja to dejanje. Gre za spomenik enemu najvidnejših predstavnikov slovenske literature, enemu očakov slovenskega naroda. Vemo, da je Jurčič prav v Mariboru skupaj z Antonom Tomšičem osnoval prvi slovenski časnik Slovenski narod, tako da smo na nek način žalostni, da je prišlo do tega,« poudarja Klemen Brvar, vodja Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor.

Na mariborski občini so sedaj v navezi z Zavodom za varovanje kulturne dediščine, saj želijo najti hitro in urgentno rešitev. »Je pa res, da bomo morali del sredstev, ki so bile predvidene za druge stvari, preusmeriti v sanacijo,« dodaja Brvar.

Na občini sicer v zadnjem času opažajo naraščanje tovrstnega vandalizma. »Deloma je to duh časa, tako da gre za zaskrbljujoč trend. Rekel bi, da je osnova teh posegov objestnost ali preprosto nepoznavanje, nevedenje o naši preteklosti, komu so namenjeni ti spomeniki,« zaključuje Brvar.

Foto: Igor Unuk
Foto: Jaka Arbutina

Kip bodo najverjetneje morali odstraniti

Da gre za vandalizem in ne kreativnost poudarjajo tudi v Pokrajinskem muzeju Maribor.

»Menim, da gre za zavržno dejanje. Škoda je velika zaradi tega, ker sprej ni vodotopen in bo zato postopek bistveno bolj zahteven in dolgotrajen. Žal nam je, da se je to zgodilo prav v Jurčičevem letu,« poudarja direktorica muzeja Mirjana Koren

Kip so že skušali sčistiti vendar zaenkrat neuspešno. »Predpostavljamo, ker nimamo s tem izkušnje, da bo treba kip odstraniti in ga ustrezno sanirati,« še dodaja direktorica.

Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Igor Unuk
Foto: Igor Unuk

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice